Hiába tudtuk, hol fognak mérni, 1100 gyorshajtót kaptak el a zsaruk

Szerda reggeltől csütörtök reggeli tartott a rendőrség idei Gyorsasági Maraton elnevezésű akciója, mely során a megengedett sebesség túllépését ellenőrizték országszerte.

Hiába tudtuk, hol fognak mérni, 1100 gyorshajtót kaptak el a zsaruk

Az akcióba azt megelőzően a lakosság is bekapcsolódhatott azáltal, hogy javaslatokat tehettek a rendőröknek arra vonatkozóan, hogy mely szakaszokat tartják balesetveszélyesnek, egyszersmind hol javasolják, hogy mérjenek.

A Dunaszerdahelyi járásban is számos helyszínt jelöltek meg az emberek, közülük pedig nyilvánosságra is hozott a rendőrség azokat, amelyeket jóváhagytak az akcióra. Országszerte 386 helyen mértek, mintegy 400 rendőr vett részt ebben.

Denisa Baloghová a gyorshajtók magas száma miatt negatívként értékelte az akciót. Ugyan megelőző célú akcióról volt szó, a rendőrök nem hezitáltak, amikor büntetni kellett.

"Az eredmények sokkolóak. Mintegy 1100 sofőr haladta meg a megengedett sebességet" - jegyezte meg.

Hozzátette, összesen ezer körülire tehető azon gyorshajtások száma, amelyek településeken belül történtek, míg 84 azon kívül, 41 pedig gyorsforgalmi utakon vagy sztrádákon.

Ha a statisztikákat nézzük, nagyon nagy fölényben vannak a lefülelt gyorshajtók között a férfiak, a nőkhöz viszonyított arányuk 7:1. Összesen 956 férfi sofőrt és 142 nőt állítottak meg.

Nyitra megyében állították meg a legtöbb gyorshajtót (204), a második helyen pedig Besztercebánya megye végzett (167), míg a képzeletbeli bronzérmet Eperjes megye (143) szerezte meg.

A legvagányabb fickót a nagymihályi járásbeli Zemplínska Široká községben csípték el, ő a településen 106-tal repesztett. Épphogy elmaradt tőle egy sofőr Nyitraivánkán (Ivanka pri Nitre), aki 104-gyel ment, míg a vágújhelyi járásbeli Bzince pod Javorinou község közelében 90-es megengedett sebesség mellett egy férfi 135-tel tolta.

(TASR)