Hiába vezet bérezésben a szlovákiai Volkswagen, a szakszervezet érzi a ziccert

Nem véletlen, hogy a munkavállalói szakszervezetek ezekben a napokban nyomulnak - fogalmaz cikkében a Denník N.

Hiába vezet bérezésben a szlovákiai Volkswagen, a szakszervezet érzi a ziccert
Fotó: TASR-archív

A Volkswagen Modern Szakszervezetének elnöke, Zoroslav Smolinský érzi, hogy ez egy kihagyhatatlan ziccer, mivel erős tárgyalási pozícióban vannak akkor, amikor az autógyártóknak nehéz kellően képzett munkásokat találniuk a gyártóeszközök mellé.

Nagy valószínűséggel ezért játszik ilyen agresszívan, és ezért mondott be követelésként 16%-os fizetésemelést mindenki számára. Ugyanakkor nyilván közrejátszik egy személyes indok is Smolinský esetében. Miután leküzdötte az Emil Machyna által vezetett hagyományos szakszervezetek (OZ KOVO) hatalmát, nyilván szeretné megmutatni, mennyire kemény tárgyalópartner.

Akárhogy is, Smolinský első alkalommal érheti el, hogy a Volkswagen munkásai valóban beszüntessék a munkát az autógyártó szlovákiai üzemeiben. Korábban ugyanis mindössze sztrájkkészültség lépett életbe, jövő keddtől azonban éles munkabeszüntetésről lehet szó.

És ez még akkor is érvényes, ha könnyen megállapítható, hogy

az autógyártók közül a Volkswagen a legkorrektebb és legjobb munkáltató. A felső vezetőket nem számítva a dolgozóinak bére bónuszokkal és különböző juttatásokkal együtt átlagosan bruttó 1804 euró.

Az átlagbér persze azt jelenti, hogy más bérezéssel számolhat egy tapasztalt és képzett munkás, mint az, aki újonnan érkezik a vállalathoz. Mindenesetre az 1800 bruttó jó fizetésnek számít.

Ezzel szemben ugyanis a másik két nagy autógyártó bruttó 400 euróval lejjebb van, a PSA Peugeot-Citroen 1395, míg a KIA 1354 eurót kínál. A PSA esetében tavaly egy egyszerű gyártósori operátor átlagban bruttó 1007 eurót keresett, amit idén azért már emeltek 6,3%-kal, de még mindig nagyon messze van a Volkswagentől.

Eric Reuting, a Volkswagen személyzeti menedzsere a lapnak adott interjújában elmondta, hogy az újonnan felvett munkásaik átlagban bruttó 1100 és 1300 euró között keresnek havonta, attól függően, milyen tapasztalatokkal és képzettséggel rendelkeznek.

Egyelőre nem tudni, miben egyeznek majd meg, az viszont már előre kizárható, hogy hosszabban, például több hétig elhúzódna a sztrájk, ha egyáltalán életbe lép. A VW nagyjából a követelés felét teljesítené, 4,3%-os emelést javasolt az idei, 4%-os a jövő évben, miközben most kifizetnének 350 euró egyszeri juttatást mindenkinek.

A helyzet alakulását már figyeli a kormány is. Az ugyanis minden szempontból fontos, hogy a legnagyobb szlovákiai munkáltató, amelynél 12 300 ember dolgozik, és amelynek üzemeiből tavaly 388 ezer autó gördült ki, milyen eredménnyel zárja a tárgyalásokat, és milyen nyomot hagy ez benne.

A másik két autógyártó az alkalmazottainak számában meg sem közelíti a Volkswagent, sőt, még a harmadát sem érik el (PSA - 4000, KIA - 3800).

Az egész azért is érdekes, mivel munkaerőhiányra panaszkodnak az autógyártók, és a Jaguar Land Rover még meg sem érkezett.

A Volkswagen ugyan kijelentette, hogy nem kíván olcsóbb munkaerőt importálni más országokból, de az ilyen sokk, kiegészítve a munkaerőhiánnyal akár lazíthat is ezen a vállalásán. Ez pedig már a kormányra is nagy nyomást helyez, ugyanis a vendégmunkások idehozatala nem kommunikálható le a politkkában túl pozitívan.

A Volkswagen a legrégebbi idetelepült autógyártó, 1991-benkezdte meg szlovákiai működését. Eleinte Volkswagen Passatokat gyártottak, később fokozatosan bővítették a portfóliót, ma pedig itt állítják elő a Volkswagen Touaregeket, Audi Q7-eselet, Volkswagen up!-okat, Seat Miiket, Škoda Citigókat és a  Porsche Cayenne-ek karosszériáit. Egy pompás szám: most gyártották le az 5 milliomodik Touareget.

(Denník N/para)