Így néz ki, ha egy Fiatot telibe kap egy tehervonat! (videó)

Egy személyautó és egy tehervonat ütközését szimulálták a Szlovák Vasutak (ŽSR) illetékesei csütörtökön délelőtt Pozsonyban.

Így néz ki, ha egy Fiatot telibe kap egy tehervonat! (videó)
Fotók: TASR

A baleset szimulálása során egy 174 tonna összsúlyú tehervonat csapódott egy síneken lévő Fiat Brava SX típusú személyautónak 40 km/órás sebességgel.

A vonat komoly kárt okozott a személyautóban, az ütközést követően több méteren át tolta maga előtt. „Láttuk az ütközést, amely 40 km/órás sebességnél következett be. Véleményem szerint, ha az autóban ült volna valaki, biztosan nem élte volna túl – éppen erre a veszélyre figyelmeztetjük a sofőröket, hogy ne kockáztassák saját és mások életét” – nyilatkozta Érsek Árpád közlekedési miniszter.

Zrážka rušňov a auta

A Szlovák Vasutak ilyen és hasonló szimulációinak célja, hogy felhívja a sofőrök, a gyalogosok és a kerékpárosok figyelmét, hogy körültekintőbben közlekedjenek a vasúti átjáróknál.

A statisztikai adatok alapján tavaly országszerte összesen 38 baleset történt vasúti átjárókban, 2017 első felében már 25 ilyen balesetről tudnak.

ŽSR információi szerint országszerte több mint kétezer vasúti átjáró található. A szakértők figyelmeztetnek, a vonat féktávolsága elérheti akár az ezer métert is, attól függően, hogy mekkora a szerelvény összsúlya és mekkora sebességgel halad.

Az érvényben lévő szabályok alapján maximálisan 50 km/órás sebességgel lehet áthaladni a vasúti átjárókon abban az esetben, ha a fényjelzőn villog a fehér fény. Amennyiben nem villog a fehér jelzőlámpa, a maximálisan megengedett áthaladási sebesség 30 km/óra.

TASR/para