Korlátlan idejű sztrájkba kezdenek a szlovákiai Volkswagen dolgozói!

Korlátlan idejű sztrájkba kezdenek a szlovákiai Volkswagen dolgozói jövő hét kedden hat órától.

Korlátlan idejű sztrájkba kezdenek a szlovákiai Volkswagen dolgozói!
Fotó: TASR

A Volkswagen Modern Szakszervezetének vezetője, Zoroslav Smolinský azonban kijelentette, hogy készek tárgyalni a munkaadóikkal - írja a SME.

Amennyiben sztrájkba lépnek a dolgozók, ez lesz az első példa rá a társaság szlovákiai leányvállalatának történetében. Smolinský pedig azt is elárulta, hogy nemcsak a dévényújfalui gyárban, de a stupavai és turócszentmártoni üzemekben is beszüntetik a munkát.

Stupaván szerszámkészítő üzemmel, míg Turócszentmártonban váltóművek és alvázak komponenseit gyártó egységgel rendelkezik a cég.

A szakszervezetek várakozásai szerint a sztrájkba a dolgozók 80-90%-a bekapcsolódhat. Az erre vonatkozó petíciójukat mintegy 8 ezren, tehát az összes dolgozó 65%-a írta alá.

A kollektív szerződés szerint a sztrájkkal a dolgozók több mint felének egyet kell értenie, ellenkező esetben sztrájk esetén a szakszervezetek kötelesek téríteni a cég veszteségét.

A Volkswagen Szlovákiában mintegy 12 300 személyt foglalkoztat, tavaly összesen 389 ezer autót gyártottak, naponta tehát átlagban több mint ezret.

A SME megszólaltatta a Finlord társaság gazdasági elemzőjét, Boris Tomčiakot, aki szerint egy néhány napos sztrájk nem veszélyezteti a társaság működését, mivel rendelkeznek elegendő raktárkészlettel. Hozzátette, hogy ezzel szemben egy több hétig elhúzódó munkabeszüntetés már problémát okozhat, különös tekintettel arra, hogy az anyavállalat németországi vezetése most meglehetősen érzékeny minden negatív cselekményre, mivel még nem lábaltak ki a dízelbotrányból.

A szakszervezetek azt szeretnék, ha a munkavállalók fizetését 16%-kal emelnék. A gyár alkalmazottainak (a menedzsereket nem számítva) jelenlegi átlagfizetése 1800 eurót tesz ki a bónuszokkal és különböző előnyökkel együtt, az emelés tehát átlagban 288 eurót jelentene dolgozónként. 

Tomčiak arra számít, hogy a fentiekre való tekintettel a munkáltató engedni fog a szakszervezeteknek.

A Volkswagen egyébként 4,2%-os emelést javasolt idén, és újabb 4%-osat jövőre, tehát a követelt béremelés felét. Egyszeri bónuszként továbbá kifizettek volna 320 eurót mindenkinek.

A legutóbbi, sorrendben immár tizenegyedik találkozón aztán az idei emelést 4,3%-ra módosították, az egyszeri bónuszt pedig 350 euróra.

A vállalat vezetése arra figyelmeztetett, hogyha 16%-kal emelnék a béreket, akkor elbocsátásokra kerülhetne sor, egyúttal az fenyegetne, hogy bizonyos modellek gyártását elvinnék külföldre.

2015-ben a szlovákiai Volkswagen 276 millió eurót fordított a bérekre. 16%-os emelés esetén újabb 44 millió eurót kellene előteremteniük. A Volkswagen ajánlata együttesen 8,3%, amely esetében 23 millió euróra volna szükség. Ehhez hozzájön még az egyszeri 350 eurós bónusz mindenkinek, ami további 4 milliót jelent.

(SME)