A RegioJet elé hajtott egy kamion Nagymegyeren, mintegy 30 sérült!

Pénteken reggel egy cseh kamion és a RegioJet személyvonata karambolozott Nagymegyernél.

A RegioJet elé hajtott egy kamion Nagymegyeren, mintegy 30 sérült!
Fotók: Paraméter (még több képért kattints a képre)

A baleset a Komáromi úti vasúti átjáróban történt. Aleš Ondrůj szóvivő megerősítette, hogy

reggel 7.15 környékén a RegioJet személyvonata karambolozott egy kamionnal. Az ütközés következtében a személyvonat leszakította a kamion kabinját, és kisiklott.

A helyszínre Nagymegyerről, Dunaszerdahelyről és Gúta is érkeztek tűzoltók, valamint öt mentőkocsi és három mentőhelikopter. A Paraméter a helyszínen először úgy értesült, hogy a kamion Komárom irányából, tehát nem a városból érkezett az átjáróhoz. Később azonban Čandal Tibortól, a dunaszerdahelyi tűzoltóság megbízott igazgatójától megtudtuk, hogy ez nem így van:

a tehergépkocsi tehát a belváros irányából érkezett. Ebből az irányból teljesen beláthatatlan az átjáró, gyakorlatilag csak a fényjelzésre lehet hagyatkozni. A reggeli órákban viszont még zavaró lehet szemből a felkelő nap is.

A vonaton mintegy 40-en utaztak. Eltérőek az információk a sérültek számát illetően, de annyit bizonyos, hogy sokan vannak. Zuzana Farkasová, az Országos Tűzoltókapitányság szóvivője 13, Mária Linkešová kerületi rendőrségi szóvivő 20 sérültről tud.  

Both Péter járási rendőrkapitány később pontosított, hogy a sérültek száma 29-30-ra tehető, közülük hárman, a vonatvezető, egy idős hölgy a vonatról, valamint a kamionsofőr női útitársa súlyos. A kamionsofőr is súlyosabban megsérült.
A dunaszerdahelyi kórházban a korábbi értesülésünk szerint 15 sérültet vártak, közülük két súlyosat. Tomáš Kráľ, a Svet zdravia hálózat szóvivője fél tízkor érdeklődésünkre közölte, hogy 

egyelőre 5 sérültet szállítottak a dunaszerdahelyi kórházba, közülük hárman agyrázkódást szenvedtek, akiket benntartanak. Köztük van a kamion sofőrje is. Mint mondta, további hét sérültet várnak. 

Farkasová elmondta, hogy a tűzoltóság a helyszínre rendelte evakuálásra szolgáló autóbuszát.

Hodosi Tibor, a nagymegyeri tűzoltóállomás parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a teherkocsi tartálya leszakadt, és mintegy 800 liter gázolaj ömlött ki belőle a földre. "A helyszínre érkezésünkkor első az életmentés, és az elsősegélynyújtás. A gázolaj semlegesítése és begyűjtése csak ezt követően kezdődött meg" - szögezte le.

A rendőri szóvivő arról is tájékoztatott, hogy egy cseh sofőr vezette a tehergépkocsit. A helyszínen megszondázták, de az alkoholteszt negatív lett, tehát nem volt ittas.

A RegioJet szóvivője szerint

az átjárónál lévő fény- és hangjelző berendezés működött a baleset idején.

"A mentők kiérkezéséig a sérülteknek a vonat utaskísérője is segített" - fejtette ki.

Egyelőre annyit tudni, hogy a sérültek között néhányan agyrázkódást vagy csonttörést, többen zúzódásokat szenvedtek. A vonat vezetőjét már kórházba szállították.

A rendőrség lezárta az átjáróhoz vezető utat mindkét irányban, a közúti forgalmat Ekecs felé terelik. 

Nemesócsa és Nagymegyer között a RegioJet vonatpótló autóbuszokat biztosít.

Érsek Árpád a medvei hídjavítási munkálatok helyszínéről érkezett Nagymegyerre. A Paraméternek elmondta, hogy a hatalmas ütközéskor a sínpár is megrongálódott, javítása több, legfeljebb három napig tarthat.

Hodosi Tibor nagymegyeri parancsnok közölte, hogy ez idő alatt a közúti forgalmat is elterelik Szilas és Bogya irányába, ezt az utat kell majd használniuk riasztás esetén a tűzoltóknak is.

(para)