Saját gyárral tör be heteken belül az afrikai piacra a Škoda

A Volkswagen-csoporthoz tartozó Škoda hamarosan megnyitja első afrikai gyárát, néhány héten belül megkezdődhetnek a munkálatok az algériai Relizane városában található Škoda-üzemben - jelentette szerdán a cseh Mladá fronta Dnes napilap online kiadása.

Saját gyárral tör be heteken belül az afrikai piacra a Škoda
Illusztráció

Az új gyár helyszíne, az algériai Relizane városa 220 kilométerre található Algírtól, Algéria fővárosától.

A világ egyik legrégebbi autógyártójánál 1905-ben hagyta el az első gépjármű Mladá Boleslav-i gyárát, amelyet több millió másik követett a cég több mint százéves történelme során. A székhely és a technológiai fejlesztési részleg maradt a gyártó szülővárosában, azonban a gyártás már más országokban történik.

A második világháború előtt két új üzem jött létre Csehországban: Kvasinyban és Vrchlabíban. Az utóbbi években pedig a gyártás már Kínában, Indiában és Oroszországban is elkezdődött. A Škoda Citigo járműveket a Volkswagen konszern pozsonyi üzemében gyártják.

A vállalat indoklása szerint az algériai gyár nyitásának célja, hogy a most még viszonylag kicsi, de feltörekvő afrikai piacon időben megjelenjenek a Škoda helyben gyártott járművei, így a vállalat a behozatali vámok fizetése alól is mentesülhet.

Az új algériai gyárat a Volkswagen és a helyi Sovac cég közös vállalata működteti. Napi 100 jármű gyártása a cél, a Škoda Octavia modelljén kívül a Volkswagen-csoport egyéb modelljeinek, VW Golf, VW Caddy és Seat Ibiza gyártása is tervben van.

A Škoda tavaly több mint 1,3 millió autót gyártott, amely új rekordot jelent. Világszerte 1 127 700 személygépkocsit adtak el, immár harmadik éve átlépve az egymilliós küszöböt. 

Nem a Škoda az egyetlen konszern, amely észak-afrikai gyártásba kezd: múlt héten jelentette be a Renault, hogy a Marokkóban gyártott modelljeiből átlépte az egymilliós küszöböt a külföldre exportált járművek száma.

A Renault Group 2007-ben nyitotta meg casablancai üzemét, majd 5 évvel később megkezdte második, tangieri marokkói gyára működtetését. A két üzem 95, illetve 70 százalékban külföldi piacra gyárt. A Renault marokkói üzemeiből nemcsak járműveket, hanem alkatrészeket is exportál romániai, argentínai, brazíliai és kolumbiai gyáraiba.

Jelenleg minden tizedik Renault Marokkóban készül, a járműveket a világ 73 országában értékesíti a vállalat.

A tangieri üzemben tavaly összesen 345 ezer járművet gyártottak a 2015-ös 229 ezer után.

A Renault marokkói sikerein felbuzdulva a PSA Peugeot Citroen is gyár létesítésébe kezdett a marokkói Kenitra városában, a gyártás várhatóan 2019-ben indulhat.

A The North Africa Post értesülései szerint a járműipar eddig már mintegy 100 ezer munkahelyet teremtett Marokkóban, és 2020-ig további 90 ezer új állást biztosíthat az észak-afrikai országnak.

(MTI)