1,1 millió autót gyártottak tavaly a szlovákiai autógyárakban

Tavaly 1,1 millió gépkocsit gyártottak a szlovákiai autógyárakban, tájékoztatott a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP SR). Ez 2018-hoz viszonyítva enyhe növekedés, és egyben azt is jelenti, hogy Szlovákia továbbra is világelső az egy főre jutó autógyártást tekintve.

Alexander Matušek, a ZAP elnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a teljes ipari termelés 49,5%-át szolgáltatta az autóipar, és az export 46,6%-át tette ki. 177 ezren dolgoznak az autóiparban és az ágazat további 275 ezer munkahelyet generál. A pozitívumok ellenére azonban változásokra van szükség a versenyképesség fenntartásához.

A további fejlődést mindenekelőtt a szakképzett munkaerő tartós hiánya, a bérköltségek gyors és kiszámíthatatlan növekedése, valamint a tudományos felfedezések gyakorlati alkalmazásának elmaradása és az alternatív üzemanyagokra való átállás terén tapasztalt lemaradás gátolja.

A szövetség elnöke szerint a kormány egyes lépései is csökkentik a versenyképességet, ilyen volt a szakmai párbeszéd elmaradása a minimálbér emelésénél, a munkaadók költségeinek közvetlen és közvetett emelése, és néhány egyéb intézkedés – a szövetség szerint ezek mind veszélyeztetik az ágazat fejlődését.

„A legfontosabb az lenne, hogy a munkaadók költségeit érintő törvényi változások ne fenyegessék az ipar versenyképességét” - jelentette ki Matušek.

Tavaly 113 863 új gépkocsit vásároltak Szlovákiában, 1998 darabbal többet, mint 2018-ban, a legtöbbet Pozsony, a legkevesebbet Trencsén megyében. Emellett 68 155 gépkocsit külföldről hoztak be. A regisztráltatott autók 59,8%-a volt újonnan gyártott. Ugyanakkor a külföldről behozott használt autók nagy része több mint 15 éves, ez pedig a közlekedésbiztonságot is veszélyezteti és káros a környezetre.


TASR