12 motoros halt már meg idén a szlovák utakon

A szakemberek mind állítják, sérülékenyebbek, mint a közúti forgalom más résztvevői, ezért óvatosabbnak kell lenniük.

12 motoros halt már meg idén a szlovák utakon
Illusztráció

Az idei évben már tizenkét motoros vesztette életét a szlovákiai utakon. Eséskor súlyos sérüléseket szenvedhetnek, sőt, balesetük gyakran halálos kimenetelű.

Eva Havlíková, a Falck mentőorvosa közölte, a leggyakrabban a kezük vagy lábuk sérül meg, de gyakori a fejsérülés is. Más gépjárműbalesetekkel szemben szintén gyakrabban fordul elő a hasi vagy mellkasi sérülés.

Megelőzésképp fontosnak tartja, hogy egy motoros ne becsülje túl a képességeit, tartsa be a szabályokat és a vezetésre összpontosítson minden pillanatban, viseljen védőruhát, sisakot és kesztyűt, és a motorja legyen felszerelve minél több fényvisszaverő elemmel.

Denisa Baloghová rendőrszóvivő szerint a balesetek sok mindentől függnek, leginkább a helyszíntől és a vezető képességeitől. Figyelmeztetett, mindig alkalmazkodni kell az útviszonyokhoz, az időjáráshoz és saját képességeinkhez.

Összesen idén 115-en vesztették életüket közúti balesetben Szlovákiában. Közülük 12 volt motoros, 25 gyalogos, 8 kerékpáros, 70-en pedig autósofőrök vagy utasaik. Noha a balesetek halálos áldozatainak száma alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, a rendőrök és a mentősök arra intenek, legyünk körültekintőek az utakon.

(TASR)