54 nap elteltével átadták a sikabonyi körforgalmat, amely úgy hiányzott, mint egy falat kenyér

Pénteken délelőtt 11 óra környékén átadták a járművezetőknek a körforgalmat, amelyet több éves huzavona és előkészítés előzött meg.

54 nap elteltével átadták a sikabonyi körforgalmat, amely úgy hiányzott, mint egy falat kenyér
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

A Nagyszombat megyei önkormányztat 2018 novemberében tartott kihelyezett ülést Dunaszerdahelyen, ott döntöttek a Nagyabonyi út, a Kertész utca és a Czibók utca kereszteződésében megvalósítandó körforgalom 250 ezer eurós támogatásáról. A forgalmi csomópont átépítésének terve persze már jóval korábban is felmerült, egészen idáig azonban konkrét lépések nem történtek. Ugyanakkor még így is két évre volt szükség ahhoz, hogy a körforgalom alatti mindegyik telek tulajdonjoga a városhoz kerüljön. ITT időrendbe szedtük, mi történt egész mostanáig.

"Önkormányzatként fékezett bennünket az egész Szlovákiára jellemző bürokrácia. A vállalkozók gyakran panaszkodnak a hosszú engedélyeztetési folyamatokra, de biztosíthatok mindenkit, ebben az önkormányzatok sem kivételek. A beruházás lényegében 2018 nyarától mostanáig tartott"

- magyarázta Hájos Zoltán. Akkoriban készült el a projektdokumentáció, amit elküldtek az érintett telkek tulajdonosainak. A kereszteződés szomszédságában álló benzinkút tulajdonosa, az OMV vállalat válasza tartott legtovább, 2019 februárjáig.

2019. április 15-én született meg a területi végzés, de a telekrendezési ügyletek egészen tavaly augusztusig elhúzódtak az OMV-val, emellett a Szlovák Gázművek is kérte a már említett gázvezeték áthelyezését, ami miatt a projekten is kellett változtatni. 2020. szeptember 24-én adták ki végül az építkezési engedélyt, majd december elején kötöttek szerződést a közben lezajlott közbeszerzés győztesével, a Metrostav DS-szel. A téli időjárás miatt azonban a munkálatok végül csak március 1-jén kezdődtek el.

Az építő Metrostav 45 napot ígért, és ezt lényegében be is tartotta.

Az építkezés hétvégén, vasárnaponként is folyt, lényegében csak a húsvéti ünnepek alatt nem. Rastislav Löffler, az építő Metrostav DS igazgatóságának alelnöke végeredményben 42 napot számolt össze, melyen dolgoztak, ezt követte még természetesen az uta felfestése, táblák kihelyezése, illetve a parkosítás és az ellenőrzés, ami már nem az ő feladatuk. Összességében a munkálatok megkezdésétől számított 54. napon közlekedhetnek ismét járművek Dunaszerdahely nyugati részének legforgalmasabb csomópontján. Löffler kifejtette, összesen mintegy 3500 négyzetméter aszfaltszőnyeget terítettek, 726 négyzetméter járda épült és több mint 1 kilométer járdaszegélyt fektettek le.

A beruházás költségvetése Hájos Zoltán polgármester közlése szerint a projektdokumentációból kiindulva 548 ezer euró volt, a körforgalom építését azonban sikerült a közbeszerzés útján 386 835 euróra leszorítani. Ennyiben egyeztek meg a Metrostav DS-szel.

További, mintegy 150 ezer eurót tettek ki a kiegészítő beruházások, többek között az út alatti középnyomású gázvezeték, illetve telekommunikációs vezetékek áthelyezése, a temető kerítése egy részének áthelyezése, illetve újjáépítése, valamint a korábbi kereszteződés szélén megszűnt parkolók helyett újak építése a lakótömbök között.

Hájos és Jozef Viskupič megyeelnök is kiemelte az átadón, hogy ez a projekt annak bizonyítéka, hogy a megyei és a városi ökormányzat együttműködése sikeres. Viskupič ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy két és fél évig tartott a megvalósítás onnantól kezdve, hogy megszületett róla a döntés a megyén is. "Megvolt a kedv, az akarat és az ötletek is, de szükséges változtatni ezeken a folyamatokon, hogy ne húzódjon ilyen sokáig" - szögezte le.

Beszélt arról is, hogy a megye által erre a célra előirányzott összegből 72 ezer eurót sikerült megspórolni, ám ezt az összeget ennek ellenére Dunaszerdahelyen tartják, felhasználásáról később döntenek. Említést tett további beruházásokról, amelyeknek támogatásáról az ominózus 2018 novemberi kihelyezett megyei ülésen döntöttek. Ezek közül a Vidékfejlesztési Szakközépiskola mellett működő uszoda felújítása már tavaly tavasszal befejeződött, a járványidőszak miatt azonban lényegében még nem is nyitott ki. A Ladislav Dúbrava GImnázium tornateremépítési projektje azonban még nem valósult meg, ahogy a dunaszerdahelyi kőszínház létrehozása sem.

Berényi József megyei alelnök mindezt kiegészítette azzal, hogy a megye az idei évre 1,8 millió eurót hagyott jóvá a dunaszerdahelyi járásbeli utak felújítására, és ez az összeg nem tartalmazza a most átadott körforgalmat. Ebből újul majd meg a Karcsai út, egy útszakasz Nagymagyaron, Bős és Baka között, Bögellő és Csilizpatas között, továbbá Dercsika környékén.

(SzT)