805 új munkahelyet hozhat létre egy autóipari vállalat Nagykürtösön

Összesen 805 munkahelyet teremthet Nagykürtösön egy új befektető a német SAM Automotive vállalattól. Erről a kormány kihelyezett tárgyalása utáni sajtótájékoztatón beszélt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő Nagykürtösön.

805 új munkahelyet hozhat létre egy autóipari vállalat Nagykürtösön
Illusztráció

„Rendkívül jó hír, hogy ebből a 805 helyből körülbelül 600 helyet hoznak létre munkásoknak, 205 pozíció pedig inkább szakmai jellegű, jobban fizetett állást teremt, mert a laboratóriumok és a kutatások egy része is ide fog kerülni” – pontosított a kormányfő. Hozzátette: ha a gyártó minden építkezési engedélyt időben beszerez, akkor a gyártás már szeptemberben elkezdődhet. 

A befektetés összesen 33 millió euróba fog kerülni, és a befektető az állam támogatását is kéri. „Egy munkahely támogatása csupán 11 000 euróba kerülne, ami a korábban már jóváhagyott befektetési támogatások szlovákiai átlagához képest az egyik legalacsonyabb összeg” – állapította meg a kormányfő azzal, hogy nem lenne gondja egy ilyen támogatás jóváhagyásával. 

Dalibor Surkoš, Nagykürtös polgármestere szerint dán, olasz, német és török befektetők már most is vannak a városban. „A közös találkozónkon azt mondták, hogy további 400 munkahelyet tudnának itt teremteni. Habár, sajnos már ők is találkoztak a munkaerőhiánnyal” – állapította meg a polgármester. 

Az új befektető szerinte jó hatással lehet a fizetésekre is a régióban. „A fizetéseknek a többi munkáltatónál is emelkedniük kellene, mert ha ezek meg akarják tartani az alkalmazottaikat, akkor muszáj alkalmazkodniuk” – tette hozzá Surkoš, aki az önkormányzat nem hivatalos információira hivatkozva azt is elmondta, hogy körülbelül 500-600 nagykürtösi dolgozik külföldön vagy nyugat-szlovákiai autógyárakban. 

„Ha ezek az elutazó alkalmazottak otthon is megfelelő kereseti lehetőséget kapnának, akkor nem kellene hetente eljárniuk otthonról. Bízom benne, hogy hazatérnek ezek az emberek, Nagykürtös gyorsan elkezd fejlődni, és nemcsak a fizetések, de a többi olyan dolog is fejlődésnek indul, amely a bevételek megnövekedésével kapcsolatos” – közölte.

A kormányfő szerint a Nagykürtösi járásban, az ország többi területével összehasonlítva, az egyik legnagyobb munkanélküliség-csökkenés ment végbe. „2015 végén ez 18,45 százalékon volt, ma pedig 10,13 százalékos szinten van” – pontosított Pellegrini. 

(TASR)