Agyő kerékbilincs? Eltűnhet a tilosban parkolók rémálma

Forradalmi törvényváltozás van készülőben a szabálytalanul parkoló autósok megbírságolását illetően.

Agyő kerékbilincs? Eltűnhet a tilosban parkolók rémálma
Illusztráció (Fotó: TASR)

Hamarosan eljön az idő, amikor már nem osztogatnak kerékbilincseket a szabálytalan parkolásért. Az állam már tárgyal a városokkal és községekkel a „papucsok” forgalomból történő kivonásáról. A vétkesek azonban így sem úszhatják meg a büntetést.

Jelenleg az egész dolog úgy működik, hogy a városi rendőrök járják az utcákat, és ha tilosban parkoló járműre figyelnek fel, felhelyezik rá a kerékbilincset és távoznak. Amikor a sofőr visszatér járművéhez, nem tud elhajtani autójával, így hívnia kell a városi rendőröket, akik leveszik a bilincset, miközben megbírságolják a sofőrt.

A legújabb változás szerint már nem lesz szükség kerékbilincsre: az elképzelés szerint a városi rendőrök egy speciális kamerával leellenőrzik a rendszámokat, és ha tilosban parkoló járműre bukkannak, a bírságot automatikusan elküldik az autótulajdonos címére.

Az objektív felelősség elvét manapság az állami rendőrök is alkalmazzák, akik a gyorshajtásért kiszabott bírságot szintén elküldhetik postán. Ahhoz, hogy ezt a módszert a városi rendőrök is alkalmazhassák, először a kormányban kell egyezségre jutni, ezt követően pedig a parlament megváltoztatja a törvényt. Ennek tárgyalásáról egyelőre nincs pontos időpont.

Kapcsolódó cikk:

Bekeményítenek a zsaruk: mától lesz csak igazán okuk félni a postástól a szabályszegő sofőröknek!

tvnoviny.sk/para