Akár egy akciófilmben: lövöldözés, sérültek és határon átívelő autós üldözés

A rendőrség vizsgálja annak az autós üldözésnek a körülményeit, amely során egy autós az osztrák rendőrök elől próbált kereket oldani, majd átmenekült a szlovák határon.

Akár egy akciófilmben: lövöldözés, sérültek és határon átívelő autós üldözés
Fotó: Rendőrség (Facebook)

A rendőrség tájékoztatása szerint az eset múlt héten pénteken 18:45 körül történt. A rendőrség tájékoztatása szerint egy Fiat Punto sofőrje többször is megtankolta kocsiját Ausztriában, majd fizetés nélkül távozott a benzinkútról. Az osztrák rendőrök üldözőbe vették az autóst, de sem a felszólításokra nem reagált, sem arra, hogy tüzet nyitottak rá, aminek következtében a jármű meg is sérült. Az autós Moravský Svätý Jánnál átjött a határon Szlovákiába, és sikeresen kereket oldott.

Másnap a szlovákiai rendőrök Malé Leváre kataszterében meglátták a keresett kocsit, ahogy egy patak közelében parkol. Nem sokkal később megérkezett a helyszínre egy Ford Escort, a rendőrök pedig felszólították a sofőrt, hogy állítsa le a motort és szálljon ki. Az autós viszont ehelyett gázt adott és járművét az egyik rendőrre irányította, aki így kénytelen volt elugrani. A sofőr többszöri felszólításra sem állt meg, és mivel veszélyeztette mások testi épségét és életét, a rendőrök tüzet nyitottak.

A menekülő autóst kb. 3 kilométerrel távolabb, egy mezei úton sikerült megállítani. A sofőr viszont kiugrott a kocsiból és elszaladta a helyszínről, a rendőröknek nem sikerült elfogniuk. A kocsiban további két személy tartózkodott, egy férfi és egy nő, akik az üldözés során megsérültek, ezért kórházba szállították őket.

A rendőrség kiderítette a sofőr személyazonosságát is: egy 25 éves férfiről van szó a Senicai járásból, akit a senicai rendőrség 50, a malacky-i pedig 24 hónapra tiltott el motorgépjárművek vezetésétől.

Az egyik sérült személyről, egy 34 éves férfiről kiderült, hogy lopással gyanúsítják és körözést adtak ki ellene. A rendőrség közölte, nagy valószínűség szerint a Fiat sofőrjéről van szó, amely előző nap az osztrák rendőrök elől menekült. A Fordról megállapították, hogy Csehországban lopták el.

A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, a belügyminisztérium felügyelősége pedig azt, hogy a rendőrök jogosan használták-e a szolgálati fegyverüket.  


-para-