Áprilistól jócskán ráfizethetünk az autók átíratására – nem éri majd meg öregebb kocsit vásárolni

Áprilistól az eddigiekhez képest többet fizethetünk az autóátíratásért. Az új járulékok jelentősen kedveznek az öt-hét évenél nem öregebb, valamint az elektromos autók esetében – írja a noviny.sk.

Áprilistól jócskán ráfizethetünk az autók átíratására – nem éri majd meg öregebb kocsit vásárolni
Illusztráció (Fotó: TASR)

Áprilistól új regisztrációs járulékok lesznek érvényesek az autóvásárlásra. Ezek ugyan nagyban ügyelnek a környezetvédelemre, de egyúttal bírálat is éri őket, hiszen így az öregebb autókat nehezebben lehet majd eladni. Az eddigi elv úgy érvényesült, hogy a teljesítmény és az autó éve alapján fizettünk járulékokat – ez azt jelenti, hogy minél öregebb volt egy autó, annál alacsonyabb volt a rá vonatkozó koefficiens.

Példával szemléltetve: ha van egy tízéves autónk 140KW-s teljesítménnyel, akkor ezért átíratáskor 112 eurót fizettünk. Ugyan a jármű teljesítményét érintő járulék azonos maradt, de azt magasabb károsanyag-kibocsátási együtthatóval szorozzák meg, ami az újabb autóknak kedvez, így ezentúl ilyen esetben már 420 eurót kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy már nem éri majd meg nagyobb teljesítményű öreg autót vásárolni.

Az új rendszer a közkedvelt, gyakran 30 évnél is idősebb, de jó teljesítményű autóknak sem kedvez. Ezek a koruk miatt az EURO1-es kategóriába tartoznak, átíratáskor így az egész járulékot ki kell értük fizetni.

Jozef Murárik PR-konzulens a noviny.sk-nak elmondta, egy ilyen autót általában 3 ezer euróért vásárolhatunk meg, és míg április 1-ig a 16 évnél idősebb járművek esetében 75 eurós járulékot kell fizetni, április 1-től ez már megközelítőleg 875 euróra fog kijönni. Ez tehát 800 eurós emelkedést jelent olyan autók esetében, amelyek reálisan 2-4 ezer euróba kerülnek.

Murárik hozzáteszi: minden olyan jármű kedvezményezett lesz, amelyet fel lehet tölteni. Ide tartoznak a plug-in hibridek és az elektromos autók, ugyanis ezek esetében a koefficiens alacsonyabb, mint az EURO 6d esetében.


(noviny.sk)