"Autó nélkül is lehet közlekedni, csak kicsit macerásabb" - Gyerkőcök vették birtokukba a dunaszerdahelyi Fő utcát! (Fotókkal)

Autómentes napot tartottak Dunaszerdahelyen, lezárták a legforgalmasabb útszakaszt. A nap folyamán ovisok és kisiskolások csoportjai lepték el a helyszínt, és ismerkedhettek meg nemcsak az alternatív közlekedési módokkal, valamint a környezetvédelem egyéb területeivel, például a hulladékosztályozással és újrahasznosítással. Felnőttek is voltak, hiszen számukra is akad még tanulnivaló!

"Autó nélkül is lehet közlekedni, csak kicsit macerásabb" - Gyerkőcök vették birtokukba a dunaszerdahelyi Fő utcát! (Fotókkal)
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Dunaszerdahely harmadik éve kapcsolódott be az Európai Mobilitási Hétbe az Autómentes nappal, az első alkalom a mostanihoz hasonlóan nagyszabásúra sikeredett, tavaly viszont a kellemetlen időjárás miatt a résztvevők a művelődési központba szorultak. Márpedig a környezetvédelem és alternatív gondolkodásmód akkor igazán effektív, ha nagy teret kap, és idén szerencsére különösebben az időjárás sem piszkálódott. Délelőtt 9-től délután 15 óráig zárták le a Fő utca legforgalmasabb szakaszát a VMK-tól a városházáig, ami értelemszerűen megnövelte, sűrítette a forgalmat a Szent István tér és a Kondé püspök utca irányába. Ez bonyolította sokak közlekedését, még egy mentőét is, melynek ugyancsak kerülőúton kellett mennie. 

Az Európai Mobilitási Hét egyébként nem újkeletű kampány, az idei már a 21. évada. Szlovákiában a környezetvédelmi minisztérium a koordinátora, Ján Budaj miniszter pedig a védnöke. Évről évre egyre több település kapcsolódik be. 2021-ben 53 országból összesen mintegy 3100 település, Szlovákiából pedig 56 település. 

"Ha nem lenne ez a mai nap, akkor a Fő utcát nem is nagyon tudnánk lezárni" - jegyezte meg az esemény megnyitóján Hájos Zoltán polgármester. - Ma felhívjuk a figyelmet arra, hogy autó nélkül is lehet közlekedni, csak kicsit macerásabb és szokatlan. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy másképp gondolkodjunk, másképp tervezzük meg a napjainkat, a munkába járást pedig ne csak autóval oldjuk meg."

Tavaly még csak ilyen irányú tervekről beszélt, idén már elárulta azt is, hogy a város elektromos autóbuszok beszállítóit versenyezteti, és ha sikerül az ilyen környezetbarát közlekedési eszközöket beépíteni a városi tömegközlekedésbe, akkor szavai szerint az ingyenessé teszik Dunaszerdahelyen.

Jelenleg a diákok és nyugdíjasok számára ingyenes a városi busz, Hájos szerint viszont az elektromos buszoknak és az ingyenességnek köszönhetően megnőhet az érdeklődés iránta, ennek megfelelően pedig nőhet a járatszám, illetve bővülhet a buszok útvonala.

Az Autómentes nap, mint fentebb említettük, ugyanakkor nemcsak a környezetbarát közlekedésről szól, hanem ezen a napon díjazza az FCC Slovakia társaság a Kuka Manó szemétgyűjtő versenyének győzteseit, illetve a város a Bringázz a munkába nevű országos akció dunaszerdahelyi résztvevőit.

Zuzana Krenická, az FCC Slovakia kommunikációs menedzsere elárulta, hogy a tavalyi tanévben három régióban összesen 44 alapiskola és óvoda összesen mintegy 9 ezer diákja kapcsolódott be a versenyükbe. Összesen 317 610 kg papírt gyűjtöttek össze, amivel 5400 fát és 8560 liter ivóvizet mentettek meg - ennyire volna szükség vele azonos mennyiségű papír legyártásához. A Dunaszerdahelyi járás kitűnt ezen a versenyen belül, ugyanis a 44-ből 21 iskola és óvoda ebből a járásból, 12 egyenesen Dunaszerdahelyről kapcsolódott be.

A 317 tonnából 228 tonnát gyűjtöttek össze a járásban, 148 tonnát csak Dunaszerdahelyen, és ebből 135 tonnát három helyi alapiskola.

A Kuka Manó verseny első helyezettje kimagasló eredménnyel, több mint 85 tonna összegyűjtött papírral a Vámbéry Ármin Alapiskola lett, míg 27 tonnát sikerült összegyűjteni a Szabó Gyula Alapiskolában (az FCC versenyének összesített 3. helyezettje), 23,6 tonnát pedig a Kodály Zoltán Alapiskolában.

Immár sokadszor rendezték meg június hónapban a Bringázz a munkába című kampányt is, melynek Dunaszerdahelyen is számos kedvelője van. Idén 17 csapat, összesen 51 személy kapcsolódott be, akik együttesen 6762,805 km-t bringáztak le a munkahelyükre vagy onnan haza. Ezze az országosan 105 résztvevő településből Dunaszerdahely a 65. helyen végzett.

Íme, a dunaszerdahelyi díjazottak: 
 
A legtöbb alkalommal bringáztak munkába
 
 • 1. Orchideák / Jilemnicky utcai Alapiskola csapata
 • 2. Vizitündérek / vízművek csapata
 • 3. Levendula / Jilemnicky utcai Alapiskola csapata
   
A legtöbb km-t csapatban megtették:
 
 • 1. Innopharma csapata
 • 2. Orchideák / Jilemnicky utcai Alapiskola csapata
 • 3. MGDSBike / a dunaszerdahelyi magángimnázium csapata 
   
A legtöbb letekert km:
 
 • 1. Peter Blaho / Innopharma
 • 2. Csicsó Dóra / Tekergő cipészek, Deichmann
 • 3. Juraj Masár / Cestári DS TTSK

(SzT)