Az ünnepek sem állították meg a drágulást a szlovákiai benzinkutakon, az előrejelzések nem túl rózsásak

Szlovákiában a húsvéti ünnepek alatt is folytatódott a benzin drágulása, nem egész két hét alatt több mint tíz centet emelkedett az ára. A gázolaj egyelőre ellenáll a drágulásnak – írja a TV Noviny.

Az ünnepek sem állították meg a drágulást a szlovákiai benzinkutakon, az előrejelzések nem túl rózsásak
Illusztráció (Fotó: TASR)

Március közepén a sofőrök még bizakodhattak, hogy az akkor még csökkenő tendenciát mutató benzinár 1,50 euró alá esik vissza. Az üzemanyag a két amerikai bank csődje, valamint a svájci Credit Suisse bank problémái miatt kezdett olcsóbbá válni. Csakhogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) radikális lépésre szánta el magát: csökkentette a kőolaj kitermelését, mégpedig több mint egymillió hordóval naponta.

Ennek eredménye már a szlovákiai benzinkutakon is érezhető: nem egész két hét alatt több mint tíz centtel drágult a benzin, ezzel meghaladta az 1,60 eurós határt. Utoljára tavaly novemberben volt ilyen drága.

A drágulás itt még nem állhat meg, ugyanis a szakértők becslése szerint az elkövetkező időben további néhány centtel emelkedhet még a benzin ára.

A gázolaj továbbra is állja a sarat: az elmúlt 14 napban egyszer sem drágult, sőt, inkább csökkenő tendenciát mutatott az ára, ami jelenleg 1,50 euró körül mozog literenként, egyes töltőállomásokon pedig még ennél is olcsóbb.


(tvnoviny.sk)