Az utóbbi időben picit csökkent a benzin ára, de korai az örömünk

Tavaly novemberben tetőzött az üzemanyag ára Szlovákiában, az elmúlt hetekben viszont enyhe csökkenést jegyezhettünk fel. Csakhogy a jelek szerint mindez átmeneti helyzet, hamarosan ugyanis újfent felfelé kúszhatnak majd a számok.

Az utóbbi időben picit csökkent a benzin ára, de korai az örömünk
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Tavaly ilyenkor 1,2 euróba került 1 liter benzin, és már akkor jelentős áremelkedésről beszélhettünk, hiszen néhány hónappal korábban alig néhány centtel több mint 1 euróért tankolhattuk a benzint és a naftát literenként. Ezt végérvényesen elfelejthettük, ugyanis 2021-ben elindult a drágulás, mígnem a benzin ára 1,5 eurónál állapodott meg.

Az elmúlt időben enyhe csökkenést regisztrálhattunk, újév napján 1,46 euróba került a benzin litere, míg a nafta 1,36-ba. A szakértők szerint viszont néhány napon belül újfent felfelé kúszik majd az üzemanyag ára.

Boris Tomčiak elemző szerint január végéig 2-3 centes drágulás jöhet, ugyanis az olaj ára 82 dollárra emelkedett hordónként, ami november vége óta a legtöbb. Egy hónappal ezelőtt 75 dollárba került egy hordó olaj.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a benzin újfent eléri az 1,5 eurót literenként, a nafta pedig az 1,4-et. Az autósok a jövőt nézve sem számíthatnak semmi jóra, ugyanis egyre nő az olajfogyasztás, az év második felében pedig elérheti a járvány előtti időszak maximumát.

Általánosságban véve a régióban nálunk a legdrágább a benzin, de árban Csehország (1,45 euró) és Ausztria (1,4) is közel áll hozzánk, míg Magyarországon (1,29) és Lengyelországban (1,25) olcsóbbért tankolhatnak az emberek.


(tvnoviny.sk)