Bajba kerülhet ez európai autópiac, ha a vágsellyei Duslo is leáll egy készítmény gyártásával

A földgáz jelenlegi magas árai miatt a gyártók minimálisan korlátozták, esetenként le is állították a karbamid, illetve ezen keresztül a gázolajhoz szükséges AdBlue készítmények előállítását - írja a Tvnoviny.sk. A vágsellyei Duslónál egyelőre csak korlátozások léptek életbe.

Bajba kerülhet ez európai autópiac, ha a vágsellyei Duslo is leáll egy készítmény gyártásával
Archív felvétel - TASR

A Duslo a piac legnagyobb gyártójának számít az AdBlue készítmények terén. A cég közlése szerint szerződéses kötelezettségeit a jelenlegi ügyfeleivel szemben teljesíti, viszont az új ügyfeleket pillanatnyilag el kell, hogy utasítsák - árulta el keddi sajtótájékoztatóján Petr Bláha, a cég vezérigagzatója.

Kifejtette, hogy a hazai cégek elsősorban a lengyel szállítmányokban bíztak az elmúlt időszakban, az ottani gyártó viszont felfüggesztette a termelést a nyersanyag magas ára miatt. A Duslo ezzel szemben a technológiai minimumra csökkentette, Bláha azonban ezt kiegészítette azzal, hogy fontolgatják a teljes felfüggesztését szintén, amíg a nyersanyagárak nem csökkennek.

A Duslo kétezer embert foglalkoztat, és a legnagyobb földázfelhasználó Szlovákiában, az országos gázfogyasztás 11%-a esik rájuk - írja a Pravda. Bláha elmondta, hogy a földáz segítségével állítanak elő először is szalmiákszeszt, majd annak segítségével további termékeket. 

"Semmi jó nem vár ránk" - jegyezte meg a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a piacon óránként száz százalékkal is változik a gáz ára. Elárulta, hogy jelentős veszteséget termelnek jelenleg, de igyekeznek alkalmazottaikat megtartani.

"Ha nem lesznek a piacon ezek az oldatok, az azt jelenti, hogy az Euro 5 feletti kategóriájú motorokat, melyek működéséhez szükség van az AdBlue-ra, nagy valószínűséggel le kell állítani" - szögezte le, hozzátéve, hogy nemcsak személykocsikról van szó, de tehergépkocsikról és autóbuszokról is.

A vegyipari termelés korlátozásai Bláha szerint emellett problémát okozhatnak az egészségügyben, ha pedig a műtrágya-termelés korlátozódik, akkor a mezőgazdaságban is, ami pedig az élelmiszerek árának emelkedését vonja maga után.

Bláha kifejtette, hogy a műtrágyák gyártását lényegében egész Európában leállították, más országok viszont meghozták szerinte a szükséges intézkedéseket, míg Szlovákiában nem történt semmi.

"Egy brutális infláció küszöbén állunk" - jegyezte meg.

(Tvnoviny.sk/Pravda)