BALESET: Üzemanyagot szállító kamion borult fel Nagyudvarnok közelében

Közúti baleset történt csütörtökön 10 óra előtt Csallóközkürt és Nagyudvarnok (Dunaszerdahelyi járás) között.

BALESET: Üzemanyagot szállító kamion borult fel Nagyudvarnok közelében
Fotók: Paraméter

A két községet összekötő III/1395-ös úton egy Dunaszerdahelyről Csallóközkürt irányába tartó, üzemanyagot szállító ciszternás kamion borult fel.

A jármű 30 tonna üzemanyagot - 10 ezer liter benzint és 20 ezer liter gázolajat - szállított, ami a helyszínen nagy mértékben kiömlött. A tűzoltók csak az árokból több mint 1000 liter üzemanyagot szivattyúztak ki.

Az eset során a galántai jelzésű kamion huszonéves sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett, őt kórházba kellett szállítani.

A helyszínre a dunaszerdahelyi és a nagymegyeri tűzoltókat riasztották, emellett pedig Galántáról érkezett egy speciális felszerelést szállító tűzoltósági kamion, valamint az ökológiai balesetek egysége is a helyszínre vonult, hogy felmérje a környezetszennyezés mértékét. A környezetvédelmi inspekció ellenőre, és a járási hivatal illetékese szintén az eset színhelyén tartózkodik.

A tűzoltóknak bőven akadt munkájuk, ráadásul a kiömlő üzemanyag és a felborult tartály miatt fokozott tűz- és robbanásveszélyben kellett dolgozniuk. A felborult kamiont végül a tűzoltók segítségével a helyszínre érkező kamionmentők állították "talpra".

Az érintett útszakaszt a rendőrség teljesen lezárta, kerülni Nagyudvarnok felé - Búslak irányába lehet.

Ahogy arról Čandal Tibor dunaszerdahelyi járási tűzoltóparancsnok a Paramétert tájékoztatta, a helyszínre hidrogeológus szakértő is érkezett, aki felmérte a baleset környezetszennyező hatását. Mivel fennáll a veszélye annak, hogy a kiömlött benzin és gázolaj a talajvízbe jut - ráadásul a földbe ivódott üzemanyag továbbra is tűz- és robbanásveszélyes - a helyszínen komoly óvintézkedéseket hajtanak majd végre.

Az illetékes hivatalok munkagépei kiássák, és elszállítják a helyszínről az üzemanyaggal szennyezett földet, majd az így keletkező árkokat - melyek akár 1-2 méter mélyek is lehetnek, tiszta földdel fogják feltölteni.

A munkálatok idejére az utat mindkét irányból lezárják, tehát július 27-én, és valószínűleg 28-án pénteken is csak a kerülőúton tudnak majd közlekedni az autósok.

-para-