Bármelyik európai országból kaphatunk büntetést postán!

A nyaralásból hazaérve kellemetlen meglepetés fogadhat bennünket, ha nem figyelünk oda a vezetésre vagy gyorsan hajtunk külföldön.

Bármelyik európai országból kaphatunk büntetést postán!
Illusztráció

Számos európai ország kamerafelvételek alapján küld ki pénzbírságokat postán, mégpedig nem egyszer a határon túlra is. Az országok hatóságai közt működik az információcsere az autók tulajdonosait illetően, az objektív felelősség elve alapján pedig számos országban postázzák a büntetést.

Az Európai Parlament erre vonatkozó irányelve 2011 óta érvényes. Két évvel ezelőtt ugyan az Európai Bíróság formális hibák miatt felfüggesztette, azóta viszont egy csaknem ugyanolyan irányelv van érvényben.

Ingrid Ludvíková, az Európai Bizottság szlovákiai kirendeltségének szóvivője közölte, hogy az EU-tagországoknak idén májusig kellett átemelniük a saját törvénykezésükbe az európai irályelvet. A pénzbírságok határon túli behajtását semmi nem gátolja, ideiglenesen azonban kivételt kapott ez alól Nagy-Britannia, Írország és Dánia, amelyeknél jövő év májusában lép hatályba a jogszabály.

Néhány éve Ausztriából érkezett nagyobb mennyiségben pénzbírságokat tartalmazó levél Szlovákiába, de az objektív felelősség elve alapján büntetnek Magyarországon és Olaszországban is.

Ausztriában és Horvátországban némely szabálysértésért magasabb bírság szabható ki, mint Szlovákiában. Lakott területen belül 10 km/órás sebességtúllépésért például 40 eurót is kiróhatnak. A közúti kalózokra, akik falun belül is több mint 50-nel lépik túl a sebességet, 2 ezer eurós büntetés vár.

A pénzbírságot ki lehet fizetni az interneten, amennyiben viszont valaki például 1500 eurónál magasabb bírságot nem fizet ki, az nemzetközi követelésként is behajtható egy végrehajtási eljárást indítva az illető ellen.

Problémát okozhatnak ugyanakkor a kisebb összegű ki nem fizetett bírságok, például Magyarországon. Itt a bírságok központi nyilvántartásából kiderül, hogy egy sofőr nem fizette ki a bírságot, akár már többször is, el is kobozhatják az autóját. Amikor pedig újra Magyarországra megy, szabálysértés miatt büntetőeljárás indulhat ellene, és előzetesbe kerülhet az illető. Hasonló a helyzet Olaszországban és Ausztriában is.

(SME/para)