Bármennyire is hihetetlen, de gyakorlatilag ugyanannyiba kerül a benzin, mint 2018-ban – mutatjuk, hogyan lehetséges ez

Az embereknek úgy tűnhet, hogy az előző évekhez képest sokkal mélyebbre kell a pénztárcájukba nyúlniuk a benzinkutakon tankoláskor, valójában viszont mégsem fizetnek többet.

Bármennyire is hihetetlen, de gyakorlatilag ugyanannyiba kerül a benzin, mint 2018-ban – mutatjuk, hogyan lehetséges ez
Illusztráció (Fotó: TASR)

DenníkE szerint Szlovákiában a közelmúltig folyamatosan nőttek a reálbérek, és bár azóta jelentős csökkenésnek indultak, az emberek ma annyi benzint vásárolhatnak a pénzükért, mint 2018-ban. Akkor ugyanis kb. 1,40 euróba került egy liter Natural 95-ös benzin, az átlagbérekkel összehasonlítva pedig ugyanolyan drága volt, mint ma, amikor több mint 1,70-et fizettünk érte.

Például, ha valaki 2018-ban az átlagnak megfelelő bért keresett, és teletankolt egy Škoda Fabiát, akkor 56 eurót fizetett, ami a bruttó keresetének az 5 és fél százalékát tette ki. Ma ugyanezt a benzintartályt 69 euróért tankolhatnánk tele, de a fizetéssel kapcsolatos részarány azonos maradt.

A szomszédos országokban viszont az emberek valóban több üzemanyagot vásárolhatnak a havi keresetükért, és nemcsak azért, mert kevesebbe kerül, mint nálunk, mint például Lengyelországban. A legnagyobb különbség Ausztriában van, ahol ugyan magasak a benzinárak, de egy átlagbért kereső személy 2,5-szer több liter benzint vásárolhat, mint egy Szlovákiában élő ember.


(DenníkE)