Bekeményít a rendőrség: több száz rögzített radart helyezhetnek el az utak mentén

„Első fázisban megközelítőleg 270 rögzített radart helyezhetnek el az utak mentén, amelyek a gyorshajtás mellett azt is észlelik majd, ha az autósok áthajtanak a piros jelzésen vagy a stoptáblán” – tájékoztatott Hamran István országos rendőrfőkapitány a biztonsági tanács szerdai ülését követően.

Bekeményít a rendőrség: több száz rögzített radart helyezhetnek el az utak mentén
Hamran István (Fotó: TASR)

A projekt szerint először hordozható radarok elhelyezését tervezték, de Hamran inkább a rögzített készülékek mellett döntött, ugyanis a hordozhatókat felügyelni kell, egy rendőrnek mindig jelen kell lennie mellette. A rendőrfőnök ezt nem tartotta megfelelőnek, mivel épp az emberi erőt szeretné megspórolni.

Hamran minimalizálni szeretné a személyes kontaktust a rendőrök és az állampolgárok között büntetés esetén. „Hadd végezze helyettük az automata rendszer, úgy mint külföldön” – tette hozzá.

A megközelítőleg 270 rögzített radart a megújulási tervből finanszírozhatják. Hamran szerint megközelítőleg ezer ilyen készülékre lenne szükségük, ezért bízik benne, hogy sikerül meggyőzni a politikusokat, hogy invesztáljanak bele.

Hozzátette: Szlovákiában évente átlagosan 12-14 ezer közúti baleset történik, és ezek kb. 12 százalékánál közrejátszik az alkohol.


TASR/para