Bemutatták a repülő Hondát

A Honda szerdán adta át a Hondajet első példányát, tizenkét évvel azután, hogy kipróbálták az első prototípust - írja a totalcar.hu.

Bemutatták a repülő Hondát
Forrás: totalcar.hu

Már a nyolcvanas években is foglalkoztak a Hondánál a repülőgépgyártás gondolatával, de a valódi fejlesztés az elmúlt évtizedben pörgött fel. 2003-ban repült először az a prototípus, amelyből mára megvásárolható termék lett a Honda 2006-ban alapított észak-karolinai repülőgépgyártó központjában.

Állításuk szerint a Hondajet kategóriája leggyorsabb, legcsendesebb és legtakarékosabb repülője, amit nagyrészt a szokatlan, szárny fölé szerelt hajtóműveknek köszönhet. A 4-6 fő plusz személyzet szállítására alkalmas, 13 méter hosszú gép saját fejlesztésű hajtóműveivel 778 km/h sebességet tud elérni, hatósugara közel kétezer kilométer, és ezer méternél rövidebb reptéren is fel tud szállni.

Az alig öt méter hosszú utasterű apró business jet ára 4,5 millió dollár, amivel a legdrágább, de valóban legnagyobb tudású gépnek számít ezen a szűk piacon. Ha fel is pörgetik az eladásokat, nem valószínű, hogy a Honda a közeljövőben átnyergelne az autó- és motorkerékpár-gyártásból a repülőgépiparba.

totalcar.hu