Benzindrágulásban siettünk, mintha nem lenne holnap. Mikor viszont már csökkennie kellene az áraknak, nem sietünk sehova

Egy jó alaposat belerúgtak a benzinbiznisz képviselőibe a Dáta bez pátosu csoport szakemberei.

Benzindrágulásban siettünk, mintha nem lenne holnap. Mikor viszont már csökkennie kellene az áraknak, nem sietünk sehova
Illusztráció

"Amikor az orosz agresszió kezdete után a kőolaj ára jelnetősen megnőtt, de az Ural típusúé csak 6%-kal, az üzemanyagárak úgy kilőttek nálunk, mintha vödörben és nem vezetéken érkezne az az olaj - jegyezték meg. - Most, hogy az Ural ára már két hónapja csökken (20%), az áraink csak nem akarnak jelentősen csökkenni."

Közölték, hogy a környező országok közül Magyarország ugyan szabályozott árat vezetett be, Németország 30 centtel, Csehország pedig enyhébben, 6 centtel csökkentette a literenkénti fogyasztási adót, míg Lengyelországnál csaknem nulla az áfa, de Ausztriát kivéve már mindenhol olcsóbb az üzemanyag, mint Szlovákiában, és Auszria is gyors ütemben követ minket.

A benzinárak emelkedése tehát gyors volt Szlovákiában a szakértők szerint, míg a csökkenés a régióban az egyik leglasabb.

Magyarországon kb. 1,31 € az ársapkás benzin, Lengyelországban az 1,73-as maximumról már 1,46-ra csökkent, Németországban 2,20-ról 1,76-ra, Csehországban 1,94-ről 1,75-re, míg Szlovákiában 1,95-ről 1,78-1,75-re. Egyedül Ausztriában magasabb, de ott 2,10-ről csökkent már a literenkénti ár 1,86-ra.

(parameter)