Bepiálva hamarosan már be se tudod gyújtani a kocsit – új elemet kell építeni az autókba!

Az Európai Unió elfogadta, hogy az új autókba hamarosan bele kell kerüljön egy új indításgátló, ami megakadályozná, hogy ittasan begyújthassuk a járgányt - számolt be róla a Markíza.

Bepiálva hamarosan már be se tudod gyújtani a kocsit – új elemet kell építeni az autókba!
Nem fog menni a kettő együtt

Az ittas vezetés ugyan mindenhol tiltott, ennek ellenére ezrek ülnek évente a volán mögé ittasan, részegen, sokan közülük balesetet szenvednek, okoznak, nem ritkán súlyosat, tragikusat.

Az EU által most elfogadott határozat szerint viszont hamarosan az újonnan legyártott autókba olyan indításgátlót kell majd építeni, amely megakadályozza a kocsi begyújtását, ha a sofőr leheletében alkohol mutatható ki.

A határozat részben már idén hatályba lép, 2022 júliusától ugyanis az újonnan legyártott autókat már elő kell készíteni arra, hogy beszerelhetővé váljon az alkoholos indításgátló, ami pedig később kötelezővé válik. Indulás előtt a sofőr felszólítást kap, hogy végezze el az alkoholtesztet - lehelettel, vagy érintéssel, amely után a szenzor kiértékeli az eredményt.

Számolnak azzal, hogy lesznek, akik igyekezni fognak megkerülni a rendszert, és például másvalakivel megfújatni a szondát, éppen ezért azt egyszersmind arcfelismerő szoftverrel is ellátnák - tehát az eredmény konkrét személyhez volna köthető.

A szlovák Központi Auto-moto-klub elnöke, Juraj Smrečan szerint szükséges az effajta kötelezettséget mielőbb bevezetni a hivatásos sofőröknél. 

(Markíza)