Bevezetik az egész EU-ban az egynapos sztrádamatricát!

Az Európai Parlament jóváhagyta az egynapos sztrádamatrica bevezetését az egész Európai Unióban. A módosítást javasló képviselők ezt azzal indokolték, hogy értelmetlen dolog egyhetes vagy akár havi matricát megvásároltatni az autósokkal akkor is, ha csak éppen átutazóban vannak, és például csak egy félórát használják az autópályát valamely országban.

Bevezetik az egész EU-ban az egynapos sztrádamatricát!
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Az egynapos sztrádamatricát minden országnak kötelezően be kell vezetnie.

Az európai törvényben akad néhány újdonság, például "a szennyező fizet" elvét alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a sztrádamatrica ára attól is függ majd, hogy az autó mennyire környezetbarát: benzines, gázolajos vagy hibrid meghajtású. 

A PS európai parlamenti képviselője, Michal Wiezik és a KDH képviselője, Ivan Štefanec is nagy előrelépésnek tartja mindezt, mivel alternatívát jelent.

A Noviny.sk egy példán is illusztrálja, mit jelent az egynapos matrica.

Ha például nyáron elutaznánk egy 10 napos kirándulásra Horvátországba, Ausztrián keresztül, akkor a szlovén sztrádán néhány kilométerért már nem kell kétszer 7 napos matricát vásárolnunk 30 euróért, hanem elég lesz kétszer egynaposat néhány euróért. 

Támogatta a bevezetését Róbert Hajšel (Smer-SD) is, aki szerint ez egy kisebbfajta forradalom, mely során közelebb kerülünk ahhoz, hogy az idő alapú fizetéstől közelítünk a kilométer alapú felé. 

A törvényt első körben a teherautókra vonatkozóan vezetik be, a legtöbbet azok fizetik majd, amelyek a legszennyezőbbek. 

Martin Hojsík (PS) szerint ez a többlet egyfajta kompenzáció a szennyezésért és nem arra szánják, hogy abból újabb utak épüljenek.

Egyelőre nem tudni, hogy az egynapos sztrádamatrica pontosan mikor kerülhet bevezetésre, ahogy azt sem, hogy mennyibe kerül majd.

(Noviny.sk)