BORZALOM: 12 halottja van a nyitrai halálúton történt brutális karambolnak, köztük négy gyerek

A Nyitragerencsér (Nitrianske Hrnčiarovce) község kataszterében történt szörnyű balesetben 12 személy a helyszínen életét vesztette, közülük négyen gyerekek - tudta meg a Tvnoviny.sk. Összefoglalónk az eddigiekről.

BORZALOM: 12 halottja van a nyitrai halálúton történt brutális karambolnak, köztük négy gyerek
Helyszíni felvételek (TASR/SITA) - További felvételekért kattints!

Egy Nyitra és Aranyosmarót között menetrend szerint közlekedő, javarészt iskolásokat szállító autóbusz és egy kavicsot szállító teherautó karambolozott az első osztályú 65-ös úton. A teherkocsi a baleset előtt szemtanúk elmondása szerint megbillent valami miatt, majd a busz oldalának hajtott, emiatt a busz az árokba, a teherautó pedig az útra borult. Az áldozatok számáról folyamatosan más információk érkeztek, most azonban már biztosnak tűnik, hogy

a helyszínen 12-en haltak meg, köztük négy kiskorú gyerek, 17 további személyt pedig kórházba szállítottak, hármuk sérülése életveszélyes.

Közülük két felnőttet és egy gyereket a nyitrai egyetemi kórházba, hatot pedig az érsekújváriba. Egy 30 év körüli férfit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, mivel súlyos fejsérülést szenvedett, ami azonnali operációt igényel. Rajtuk kívül három személyt a lévai, kettőt (egy férfit és egy nőt) a nagytapolcsányi, egyet pedig az aranyosmaróti kórházba szállítottak.

A baleset súlyosságáról tanúskodik, hogy az autósok, akik szemtanúi voltak a balesetnek, eleinte segítettek a sérültek mentésében. 30 egészségügyi ládát gyűjtöttek be tőlük, hogy el tudják látni őket.

Jozef Minár mentőszolgálati szóvivő szerint meglehetősen komplikált bevetésről volt szó, mivel a baleset következtében többen kiestek az autóbuszból és a környéken kellett kutatni utánuk. 

A helyszínre érkezett Peter Pellegrini miniszterelnök utasítására Denisa Saková belügy- és Andrea Kalavská egészségügyi miniszter, hasonlóan Érsek Árpád közlekedésügyi miniszterhez. Pellegrini megszakította ciprusi munkalátogatását, és a baleset miatt hazatér.

A baleset azon az útszakaszon történt Nyitragerencsér közelében, amelyet az R1-es 2011-es megépülése előtt halálútnak neveztek. Az utat számos kis kereszt övezi, melyekhez az itt elhunytak hozzátartozói rendszeresen mécseseket hordanak.

Az autóbusz a kora esti órákban sikerült a kerekeire állítani, az áldozatok száma változatlan – tájékoztatott a tűzoltóság. A járművet ezt követően kiemelték az árokból.

A tűzoltók egyúttal köszönetet mondtak az arra közlekedőknek, akik megálltak és segítettek elsősegélyben részesíteni a baleset sérültjeit.

Legutóbb 10 évvel ezelőtt a breznói járásbeli Garamszécsen (Polomka) történt ilyen súlyos baleset Szlovákiában, akkor egy autóbusz hajtott a vonat elé, és ennek következtében 12-en életüket vesztették.

(parameter)