BOTRÁNY: Megáll az ész az ámokfutó magyarázatától, aki akadályozta a szirénázó mentő útját

Amint arról korábban beszámoltunk, Trencsénben egy életveszélyben lévő pácienst szállító mentőautó fedélzeti kamerája rögzítette, amint egy fekete Mercedes akadályozta annak útját. Az ügyben megszólalt az ámokfutó is.

BOTRÁNY: Megáll az ész az ámokfutó magyarázatától, aki akadályozta a szirénázó mentő útját
Forrás: Cas.sk

A mentőautó bekapcsolt hangjelzés kíséretében szállított egy életveszélyben lévő pácienst, amikor egy őrülten haladó sofőr akadályozta az útját. Az ámokfutás során a sofőr amellett, hogy akadályozta a mentőautó haladását, több szabályt is megszegett.

A videó pár óra alatt több ezer emberhez eljutott a közösségi hálón. Most kiderült, hogy ki ült a Mercedes volánja mögött és elmondta, hogyan látta ő a dolgokat.

A luxusautót a 45 éves Boris Záhumenský vezette, aki 2014-ben Partizánskéban jelöltette magát városi képviselőnek a KDH színeiben. Ámokfutására sajátos magyarázata van.

„Trencsénbe tartottam egy megbeszélésre, nagy volt a forgalom. Egy szirénázó mentőautó haladt előttem, de ezt több autós is figyelmen kívül hagyta, így a mentő megállt a jobb oldalon”

- magyarázta a sofőr.

Miután az autós a mentőautó elé került, véleménye szerint félreértés történt.

„A mentőautó elkezdett utánam hajtani. Ebből arra következtettem, hogy azt szeretnék, ha törném előttük az utat, mivel súlyos esetről van szó. Én is bekapcsoltam a fényjelzéseket és egész úton dudáltam. Ez helyes döntésnek bizonyult, mivel az egyik körforgalomban egy autós be is tért az utunkba. Az utolsó kereszteződés előtt a mentőautóból kikiabáltak rám, hogy őrült és ámokfutó vagyok”

- mondta Záhumenský.

Mint polgárjogi aktivista, Záhumenský úgy döntött, hogy a megbeszélés után azonnal elmegy a mentősök és a rendőrök után. „Nem haboztam kockáztatni az életemet és az autóm épségét, ami csak két napja van meg. Ha ámokfutó lennék, már rég eltűntem volna, mivel háromszáz lóerős az autóm” - tette hozzá Záhumenský.

Boris Chmel, a mentősök szóvivője elítéli a sofőrt.

„A mentősök emberi életeket mentenek, és az, aki őket akadályozza, az veszélyezteti az emberi életet”

- mondta a szóvivő.

Milan Holéci rendőrségi szakértő is elemezte a felvételt.

„A videóból az derült ki, hogy a sofőr egy jellemtelen ember, aki figyelmen kívül hagy mindent. Ha azt akarta megmutatni, hogy milyen menő, akkor azt máshol kellett volna megtennie, de egy mentőautó útját blokkolni szemét dolog”

- mondta Holéci, aki hozzátette, hogy nagy büntetésre nem kell számítania a sofőrnek, mivel csak kihágásról van szó. Ebben az esetben megúszhatja maximum 300 eurós bírsággal.

A felvételen az a pillanat is látható, mikor a mentőautó sofőrje kiszólt az ámokfutónak, hogy mindent rögzített a fedélzeti kamera. A sofőr mellet ülő mentős aztán megkérdezte kollégáját:

„És mit  mondott neked?” „Azt, hogy egy f*sz vagyok”

- mondta a sofőr.

A rendőrség foglalkozik az üggyel.

Cas.sk/para