Büntetlen maradt a mentőt akadályozó módon parkoló kocsi a dunaszerdahelyi kórháznál

A minap történt esetre egy névtelenséget kérő olvasónk hívta fel a figyelmünket.

Büntetlen maradt a mentőt akadályozó módon parkoló kocsi a dunaszerdahelyi kórháznál
A kép jobb oldalán lévő Fiat már nem a kijelölt parkolón állt, mögötte pedig ugyan a személykocsik még kiférhettek, egy mentő viszont csak nehézségek árán (Olvasói felvételek)

Olvasónk közölte, hogy hétfőn délelőtt észrevett egy Fiatot, amely a kijelölt sávokon kívül, tulajdonképpen a tilosban parkolt, ezzel pedig lényegében minimum akadályozta azokat a gépkocsikat, amelyek szerettek volna a kijárathoz gurulni.

Nyilván nem egyedi esetről van szó, a reggelenként, délelőttönként zsúfolt parkolóban időről időre találni olyan autókat, amelyek megkérdőjelezhető módon parkolnak. Olvasónk viszont elmondása szerint próbált segíteni a helyzeten, mivel úgy látta, hogy ez a bizonyos Fiat gátolhatja a kijutásban a mentőket.

Jelezte a cselekményt a városi rendőröknek, akik ki is jöttek. „Azt mondták, ezzel nem tudnak csinálni semmit, mert ez magánterület” – szögezte le.

Emberünk erre úgy reagált, hogy ha itt bárki bármit megtehet, akkor keresztbe áll a kijárat előtt. „Gondoltam, majd ezzel sarkallom őket arra, hogy valamit csináljanak. De csak addig álltam ott, míg nem jött egy autó, nem tartottam fel senkit” – húzta alá.

Ezután felhívta a rendőrséget a 158-as segélyhívón, azt ígérték, küldenek valakit. Nem jött senki, viszont a kórház hátsó részéről egyszer csak kigurult egy rendőrautó. Náluk is érdeklődött, mi a teendő, de elmondása szerint azzal hagyták ott, hogy ha tényleg bejelentést tett, akkor majd visszajönnek, ha értesítik őket erről.

A mentő csak úgy tudott kifordulni, hogy behorpadt az oldala

„Erre megjött a mentő, szirénázva, majd kirakták a beteget, én meg szóltam nekik, hogy vigyázzanak, nem fognak tudni kimenni, mert ott áll egy autó. Azt mondták, megoldják” – mesélte olvasónk.

Mikor azonban megpróbáltak kimenni, csak úgy sikerült, hogy közben behorpadt a mentő oldala az egyik vasoszloptól. Ezt olvasónk is megörökítette.

Elmondása szerint kb. egy-másfél órát töltött ott, mire végül eljött, mert senki nem intézkedett.

Érdeklődtünk a rendőrségnél, Mária Linkešová kerületi rendőrségi szóvivő megerősítette a bejelentést, viszont azt közölte, hogy az ügy végül a városi rendőrök hatáskörében maradt.

A városi rendőrök viszont azért nem tettek semmit, mert a parkoló magánterület. Ezt közölte velünk parancsnokuk, Csiba Tibor. „Egyébként nem állta el az utat, nyugodtan elfértek tőle” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az emberei is lefényképezték a parkoló autót, és azt állapították meg a helyszínen, hogy nem akadályozza a kifele igyekvőket. A behorpadt mentőről viszont nem tudott.

„Ez magánparkoló, és ha nem a parkoló fenntartója szól, akkor nekünk ott nincs mit csinálni. Az ottani biztonsági őrök feladata lenne a felügyelet” – fogalmazott Csiba Tibor.

Érdeklődtünk a kórház igazgatónőjénél, Bock Sylvia viszont elárulta, hogy a kórháznak nincsenek biztonsági őrei, a parkolót pedig nem ők tartják fenn, hanem egy magáncég. Ő sem tudott a mentővel kapcsolatos esetről, de kiemelte, megpróbálnak megoldást találni az ilyen esetek kiküszöbölésére.

„A mentősök perceket vesztettek, míg ki tudtak végül jutni. Egy ember életének megmentésénél viszont másodpercek dönthetnek” – fűzte hozzá az eseményekhez olvasónk.

(SzT)