Csaknem 150 kilométernyi utat újítanak fel Nyitra megyében

A Nyitra Megyei Önkormányzat a saját költségvetéséből több mint 50 kilométernyi, másod- és harmadosztályú utat készül felújítani.

Az útfelújítás 33 útszakaszt fog érinteni, és a megye összes járására ki fog terjedni. Tervben van a véki híd átépítése is.

A felújítandó útszakaszok jegyzékét a tavalyi utolsó ülésükön fogadták el a megyei képviselők. A költségvetésből összesen hétmillió eurót különítettek el erre a célra. A projekt teljes költsége azonban csak a közbeszerzések lezárása után válik ismertté.

Milan Belica megyefőnök elmondása szerint azoknak az útszakaszoknak a többsége, melyeket idén fognak felújítani, harmadosztályú. „Az Európai Unió csak az első- és másodosztályú utak javítására nyújt pénzbeli támogatást. Ezért a harmadosztályú utak javítását, melyek szintén rossz állapotban vannak, saját forrásból kell állnunk” – magyarázta Belica.

Nyitra megyében ezen kívül uniós forrásból több mint 90 kilométernyi utat is felújítanak, több mint 20 millió euróért. A megyefőnök elmondása szerint a Nyitra - Vágsellye, Nagysurány - Bellegszencse, Verebély – R1-es felhajtó és a Radosna (Radošina) - Pöstyén (Piešťany) közötti szakaszokat érintő versenypályázat már lezárult. A munkálatokat is előkészítették, amint véget ér a tél, és megfelelőek lesznek a műszaki feltételek, nekilátnak, zárta a megyefőnök.
 

(TASR)