A cseh minta szerinti pontrendszer jöhet Szlovákiában – mutatjuk, milyen szankciók járnának az egyes kihágásokért

Az országos rendőrfőkapitány, valamint néhány illetékes személy részéről ismét elhangzott, hogy Szlovákiában tervben van az úgynevezett pontrendszer bevezetése, aminek célja, hogy csökkentse a balesetek számát. Ennek annyi a lényege, hogy az egyes kihágásokat bizonyos „feketepontokkal” büntetnék, és ha ezek összessége eléri a maximális értéket, a sofőr legalább egy évre elveszíti a jogosítványát – írja a Pravda.

A cseh minta szerinti pontrendszer jöhet Szlovákiában – mutatjuk, milyen szankciók járnának az egyes kihágásokért
Illusztráció (Fotó: TASR)

Állítólag már több verziót is számításba vettek, de konkrét javaslatot még nem mutattak be. A kompetensek viszont egyetértenek abban, hogy nagy mértékben másolni fogja azt a rendszert, ami már 2006 júniusa óta érvényben van Csehországban.

Északi szomszédunknál a sofőrök gyűjtik a pontokat – nulláról indulnak, és ha összeszednek 12 pontot, akkor bajba kerülhetnek. Szlovákiában az ellenkezőjét vezethetik be, tehát a 12-ből vonódhatnak le a pontok, és ha az illető eléri a nullát, akkor ugrik a jogsija. Visszatérve a csehországi mintához: ez lehetővé teszi a pontok levonását is – ha például valaki egész évben nem követett el kihágást, 4 pontot automatikusan levonnak az addig összeszedettből.

A Pravda bemutat néhány példát is, hogy a pénzbüntetések mellett hány ponttal szankcionálhatják az egyes kihágásokat: ittas vezetés 0,3 ezrelék felett – 7 pont, szabálytalan előzés – 7 pont, baleset utáni továbbhaladás – 7 pont, sebességtúllépés lakott területen belül 40 km/órával, illetve lakott területen kívül 50 km/órával – 5 pont, gyalogos veszélyeztetése a zebrán – 4 pont, vezetés biztonsági öv használata nélkül – 3 pont, vezetés közbeni telefonálás – 2 pont.

Ha egy sofőr összegyűjti a maximális pontszámot (vagy a tervezett szlovákiai rendszer szerint nullára csökken), az illetékes település hivatala erről értesíti az illetőt, és felszólítja a jogosítványa leadására. A bevett szokás szerint a sofőr ilyenkor egy évre elveszíti jogosítványát, visszaszerzéséhez pedig szakmai vizsgát kell tennie, valamint pszichológiai és orvosi kivizsgáláson is át kell esnie.

Ez valóban hasznos módja lehet például annak, hogyan visszaszorítani az ittas vezetések számát. Ha a fent vázoltak szerint valaki kétszer is több mint 0,3 ezreléket fúj, akkor máris elveszik a jogosítványát. A statisztikák szerint a tavalyi év első felében Csehországban több mint 42 ezer sofőr pontozódott ki, és megközelítőleg félmillióan szereztek legalább egy pontot.

Hogy Szlovákiában mikor vezethetik be a pontrendszert, illetve mennyiben tér majd el a csehországitól, egyelőre kérdés, az viszont kétségtelen, hogy az itteni szabályszegő autósokra is ráfér a szigorúbb elbírálás.


(Pravda)