A csehországi személygépkocsik átlagéletkora több mint 15 év

Egyre öregebb a csehországi személygépkocsipark, az idei első negyedév végén a cseh utakon futó személyautók átlagéletkora elérte a 15,1 évet. Csehország megalakulása, tehát 1993 óta ez a legmagasabb szám - közölte a Cseh Autóipari Szövetség (SAP) hétfőn Prágában.

A tavalyi év végén ez a mutató 14,3 év volt.

Antonín Sípek, a SAP korábbi elnöke, jelenleg független elemző szerint ez főként annak következménye, hogy a csehek az elöregedett gépkocsikat egyre lassabban vonják ki a forgalomból, mert ez néhány éve már pénzbe kerül. 

Az elemző rámutatott: míg 2009-ben majdnem 250 ezer öreg gépkocsit vontak ki a forgalomból, addig tavaly már csak százezret. 

2016 márciusának végén 7,18 millió hivatalosan nyilvántartott gépkocsi volt Csehországban, átlagéletkoruk 18,07 év volt. A személygépkocsik száma 5,2 millió, ezek mintegy 70 százaléka tíz évnél öregebb autó. 

A nyilvántartások szerint a csehek leghosszabb ideig a motorkerékpárjukhoz ragaszkodnak. Az országban 1,07 millió különféle kategóriájú motorkerékpár van nyilvántartva. A motorkerékpárok átlagos életkora 33,4 év. A csehországi autóbuszok átlagkora 14,8 év, míg a traktoroké 32 év.

Szakértők szerint a csehországi autóparkot nagyon negatívan befolyásolja, hogy a Nyugat-Európából behozott használt személygépkocsik mintegy 30 százaléka tíz évnél öregebb.

(MTI)