Csökkenthetik a korhatárt bizonyos jogosítványok megszerzéséhez

Az eddigi 21 helyett már 18 éves korban meg lehet majd szerezni a C és CE típusú jogosítványt, a D és DE típusúnál pedig 24-ről 21-re csökkentik a korhatárt – derül ki a közúti közlekedésről szóló törvénymódosításból, amit szerdán fogadott el a kormány.

Csökkenthetik a korhatárt bizonyos jogosítványok megszerzéséhez
Illusztráció (Fotó: TASR)

„A D és DE típusú jogosítvány, amit 21 éves kor betöltését követően adtak meg, tulajdonosa pedig csak gyorsított alapképesítést szerzett, 23 éves korig csak menetrend szerinti autóbuszjáratok vezetésére lesz jogosult az autóbuszvonalon, amely nem haladja meg az 50 kilométert” – áll a törvénymódosításban. Az adott korlátozások addig lesznek érvényben, amíg az illető be nem tölti a 24. életévét.

A fegyveres biztonsági erőknek, tűzoltóknak vagy hivatásos katonáknak azon tagjai, akik az alsó határnál korábban szereznek C vagy D típusú jogosítványt, azt csak Szlovákiában használhatják majd.

A jogosítvány megszerzésének feltételeit további egészségügyi alkalmassági vizsgával egészítik ki, különös hangsúlyt fektetve az alkohol-, egyéb szenvedély- vagy kábítószer-függőségre. Emellett szakmai tanácsadáson való részvételt is megszabhatnak feltételként, ha a kérelmező az elmúlt öt évben sofőrként megsértette a közlekedési szabályokat azzal, hogy nem volt nála jogosítvány, alkoholt vagy más függőséget okozó szert fogyasztott vezetés előtt, illetve közúti ellenőrzés során megtagadta az ezek megállapításra kért vizsgálatot.

A B típusú jogosítványt 4250 kilogrammig kiterjeszthetik alternatív üzemanyaggal működő járművekre is.

A törvénymódosítás szerint a közlekedési szabályok súlyos megsértése közé sorolhatják a sebességtúllépést és a vezetés közbeni telefonálást vagy más eszköz használatát.


TASR/para