Drágább regisztráció és évenkénti ellenőrzés? Hamarosan már nem érheti meg öregebb autót vásárolni

Szlovákiában egyre öregebb autókkal járnak az emberek, a regisztrálásoknál pedig a minél öregebb, annál olcsóbb elve érvényesül. Ez viszont hamarosan változhat – írja a HN.

Drágább regisztráció és évenkénti ellenőrzés? Hamarosan már nem érheti meg öregebb autót vásárolni
Illusztráció (Fotó: TASR)

Szlovákia azon kevés ország közé tartozik, ahol regisztráláskor a jármű életkorát veszik figyelembe, nem pedig azt, hogy mennyire környezetbarát. Magyarán mondva, minél öregebb, annál olcsóbb. Ennek is köszönhető, hogy az ország 3,4 milliós autóállománya egyre jobban öregszik – átlagosan 14 éves kocsik futkosnak az utakon.

2022 első és második negyedéve között egy egész évvel nőtt a külföldről behozott járművek átlagéletkora. A piacra így egyre öregebb és kevésbé környezetbarát autók kerülnek, ezek regisztrálási díjai viszont alacsonyabbak. Ez egyértelműen szembemegy Brüsszel terveivel a károsanyag-kibocsátás csökkenésével kapcsolatban.

Viszont már készülőben van a pénzügyminisztérium tervezete, amely az egészet orvosolná. A javaslat szerint a jövőben regisztráláskor már azt vennék figyelembe, hogy az adott jármű milyen mértékben károsítja a környezetet. Más szóval mondva, a regisztrációs díj mértéke a károsanyag-kibocsátás mértékétől függ majd. A tárca nem bocsátkozik részletekbe addig, amíg a törvényjavaslatot hivatalosan nem hozzák nyilvánosságra. A változások főként a belsőégésű motorral rendelkező járműveket érinti majd.

Szlovákiában jelenleg minden második jármű Euro 5 vagy régebbi kategóriába tartozik, a jelenlegi feltételek pedig szó szerint motiválják az embereket, hogy külföldről hozzák be azokat az öregebb autókat, amiket a nyugati törvények már kiszorítottak a saját piacukról.

Emellett egy másik változást is előtérbe helyeztek. A Zsolnai Egyetem a tudományos magazinjában osztott meg egy tanulmányt az Európai Unió legújabb tervezetéről, amely szerint az autók rendszeres ellenőrzése pozitív hatással van a műszaki okok miatt keletkezett balesetek csökkenésére. A tanulmány szerint a 10 évnél idősebb, M1 és N1 kategóriába tartozó járművek (ide tartoznak elsősorban a személyautók és a 3,5 tonna alatti teherkocsik) esetében többnyire fél évvel a műszaki vizsga lejárta előtt következik be baleset, ami a rossz műszaki állapot számlájára írható. Éppen ezért azt javasolják, hogy a tíz évnél idősebb járművek évente járjanak ellenőrzésre.


(hnonline.sk/zoznam.sk)