A Dunaszerdahelyi járás az egyetlen a megyében, ahol csökkent a közúti balesetek száma

Az idei év első felében 730 közlekedési baleset történt Nagyszombat megyében , ami megközelítőleg napi két balesetet jelent. Erről Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője tájékoztatott csütörtökön. Nem számolták a balesetek közé a káreseteket, amelyekkel a biztosítók foglalkoztak.

A Dunaszerdahelyi járás az egyetlen a megyében, ahol csökkent a közúti balesetek száma
Fotó: Paraméter (archív)

A legtöbb baleset – 201 - a Nagyszombati járásban történt.

A Dunaszerdahelyi járáson kívül minden más járásban nőtt a balesetek száma.

A megyében 17 ember halt meg az utakon, kettővel több, mint 2018 első felében. A Nagyszombati, Dunaszerdahelyi és Galántai járásban, amelyek a legforgalmasabbnak számítanak, 14 ember halt meg közlekedési baleset következtében. A Galgóci járásban nem történt halálos baleset. 

358 személy sérült meg könnyebben, ötvennel több, mint a tavalyi év első felében. A súlyos sebesültek száma kilenccel csökkent. „Összesen 36 személy sérült meg súlyosan, a súlyos sebesülés és a haláleset közötti határ azonban néha nagyon vékony lehet” – mutatott rá a rendőrségi szóvivő.

A súlyos sérültek száma a legnagyobb mértékben a Dunaszerdahelyi járásban csökkent.

89 esetben, tehát nagyjából minden nyolcadik balesetnél az alkohol is szerepet játszott. Az ilyen balesetek száma a tavalyi adatokhoz képest tízzel nőtt. Az ittas sofőrök által okozott balesetek száma a legmagasabb a Nagyszombati, Dunaszerdahelyi és Galántai járásban volt. A Szakolcai járásban öttel nőtt az ittas sofőrök száma.

Speciális kategóriát jelentenek a gyalogosok, a közúti közlekedés legsérülékenyebb résztvevői. Csaknem minden héten elütöttek egy járókelőt, az ilyen jellegű balesetek fele gyalogos átkelőn történt. Négy esetben a gyalogos nem sérült meg.


(TASR)