Egyre több a részeg autós Szlovákiában, a rendőrök ezért visszatérnek az utakra

Egyre több autós visszaél azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentették az ellenőrzéseket az utakon, és vagy ittasan ülnek volán mögé, vagy túllépik a megengedett sebességet. A rendőrök ezért visszatérnek a közutakra.

Egyre több a részeg autós Szlovákiában, a rendőrök ezért visszatérnek az utakra
Fotó: TASR

Az elkövetkező időszakban újfent gyakrabban találkozhatunk rendőrökkel az utakon, ugyanis a koronavírus-járvány ideje alatt jelentősen megnőtt az ittas sofőrök száma – írja a noviny.sk.

Zsolna megyében például az elmúlt hét folyamán a rendőrök 98 ittas sofőrt vagy kerékpárost kapcsoltak le. Közülük 31 személy szervezetében több mint 1 ezrelék alkoholt állapítottak meg, tízen pedig súlyos közúti balesetet okoztak. A rekorder egy 47 éves férfi volt, aki majdnem 3 ezrelékkel a szervezetében ült volán mögé.

Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint hiába szólítják fel folyamatosan a sofőröket a szabályok betartására, a gyakorlat azt mutatja, hogy a rendkívüli helyzet ellenére is egyre több az ittas autós.

A koronakrízis a forgalom sűrűségén is meglátszik: azzal, hogy kevesebb autós van az utakon, a balesetek is ritkábbak. Áprilisban összesen 822 közúti baleset történt az országban, ami a tavalyihoz képest 252-vel kevesebb. Viszont 129 vétkes sofőr szervezetében állapítottak meg alkoholt, ami öttel több, mint tavaly ilyenkor volt.

A rendőrség nem győzi hangsúlyozni, hogy ha valaki alkoholt ivott, az ne üljön volán mögé. Ellenkező esetben ugyanis nemcsak a jogosítványát vagy az autóját veszítheti el, hanem akár az életét is.


(noviny.sk)