El se hinné, mennyi mindennel spórolhat a kocsija fogyasztásán!

A Markíza kérdezett meg szakembereket arról, hogy az alaposan megugró üzemanyagárakra reagálva (de egyébként bármikor) milyen intézkedésekkel csökkenthetjük autónk fogyasztását.

El se hinné, mennyi mindennel spórolhat a kocsija fogyasztásán!
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Pontokba szedtük:

  • guminyomás: érdemes ellenőrizni időnként, mivel a túl alacsony guminyomás emeli a fogyasztást, mivelhogy az autó nehezebben mozog miatta. Egy 15-ös méretű keréknél az ideális nomás 2,2 bár, míg hüvelykenként további 0,2 bárral kell számolni. Az "alultáplált" gumik fél literes plusz fogyasztást is eredményezhetnek 100 kilométerenként. 
  • tetőcsomagtartó: érdemes leszerelni, ha hosszabb ideig nem használjuk, mivel rontja az autó aerodinamikáját, és 100 kilométerenként 1,5 literrel is emelheti a fogyasztást.
  • lehúzott ablakok: szintén rontják az aerodinamikát, amivel emelkedik a fogyasztás. Aki nyitott ablakokkal közlekedik, az a fogyasztás szempontjából olyan, mintha 20 km/órával gyorsabban mennénk.
  • klíma: alapvetően a klímaberendezés használata emeli a fogyasztást, de újabb autóknál ez már csökkenő tendenciát mutat.
  • felesleges teher: ne hordjunk felesleges terhet a kocsiban, főleg városon belül, mivel azzal is csak emelkedik a fogyasztás.
  • gyorsulás/lassulás: érvényes a fokozatosság elve, ahelyett, hogy folyton "nehéz lábbal" lépnénk a gázra vagy a fékre. Indulásnál, hideg motor esetén különösen érdemes "lassan gyorsulni". Nem szabad a fordulatszámot túl magasra lőni, (4 ezerre egyenesen felesleges), mivel emeli a fogyasztást - ugyanakkor túl alacsonyra se csökkenhet. Az agresszív sofőrködés ugyancsak jócskán zabálja a benzint. 
  • városi vezetés: nem érdemes tapadni az előttünk haladóra, mert a fenti példa alapján csak azt eredményezi, hogy nagyokat fékezhetünk. Ennél többet ér a már említett fokozatosság, vagy a piros szemaforhoz közelítve  a sebváltót "neutrálba" rakva, vagy motorfékkel gurulni.
  • sztráda: az autópályán nem muszáj a megengedett 130 km/órás sebességgel haladnunk. Ha például 110-zel megyünk, 100 kilométeren 1 litert is spórolhatunk. Egy Pozsony-Kassa vonalon ez kb. 10 eurós spórolást jelent.

(Markíza