Elütött vadból nem lehet vacsora

Január utolsó napján, reggel hat óra körül súlyos közúti balesetet okozott egy vaddisznócsorda a Szakolcai járásban.

Elütött vadból nem lehet vacsora
Forrás: rendőrségi felvételek

A I/51-es út Holics és Hodonín közti szakaszán hirtelen több vaddisznó futott az úttestre, az érkező Mercedes furgon sofőrje pedig nem tudta elkerülni az ütközést, és több vadat is elgázolt.

A konda és a furgon “találkozása” olyan szerencsétlenre sikeredett, hogy a vaddisznókat elgázoló furgon áthajtott a szembesávba, ahol frontálisan ütközött az érkező Renault furgonnal. A karambolt követően a Renault sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba, míg utasa, és a Mercedes vezetője könnyebb sérülésekkel megúszták a balesetet.

A szerencsétlenség során egy vadkan is elpusztult – tetemét a helyi vadászszervezet tagjai szállították el a helyszínről. A rendőrség gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés ügyében indított vizsgálatot.

Sok a vadgázolás

A rendőrség januárban már számos balesetet regisztrált országszerte, melyeket az váltotta ki, hogy hirtelen vadak futottak az úttestre.

“Arra kérjük a sofőröket, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal, ahol figyelmeztető tábla is jelöli, hogy állatok futhatnak az útra. Az odafigyelés különösen fontos a kora reggeli, illetve az esti órákban" - közölte a Paraméterrel Mária Linkešová rendőrségi szóvivő.

Mit tegyek, ha elütöm a vadat?

Bárkivel előfordulhat, hogy elüt egy (vagy több) fácánt, nyulat, őzet, vaddisznót, ám Szlovákiában a kötelező biztosítás nem fedezi a vadak által “okozott” közlekedési balesetek során keletkezett károkat.

Bár havi néhány euróért lehet kötni kibővített baleseti biztosítást, de a biztosítók ügyfelei a gyakorlatban inkább megspórolják ezt az összeget. Az igaz, hogy egy ilyen ütközés esélye elég kicsi, ugyanakkor tetemes anyagi kárt okozhat egy hasonló baleset (akár további karambolt is, ahogy az a fenti hírből is kiderült).

A legtöbb esetben a gépkocsik első lökhárítója, első lámpái, motorháztetője és szélvédője károsodhat a vad elütése során, a kár mértéke pedig a sebességtől, valamint a vad méretétől függően rendkívül változó.

A szerencsésebb esetekben a sofőr akár folytatni is tudja útját a következő szervizig – vagy hazáig –, és nem egyszer megtörténik, hogy a kimúlt vadat “fájdalomdíj” címén beteszi csomagtartójába, hogy ha már az állat kárt okozott, legalább otthon a család majd jóllakik belőle…

Az elütött vad azonban az állam tulajdona, és nem viheti el akárki a helyszínről.

A baleset következtében elpusztult állat hivatalosan emberi fogyasztásra alkalmatlan, a tetem likvidálása pedig a helyileg illetékes vadászszervezet hatáskörébe tartozik.

Így tehát ha valaki elüt egy vadat, és az esethez kihívja a rendőrséget, a hatóság biztosan értesíteni fogja a helyi vadászokat, akikkel akár saját magunk is kapcsolatba léphetünk – ők kötelesek a helyszínről elszállítani az elpusztult állatot.

(parameter)