Elvehetik-e a rendőrök az ittasan kerékpározók jogosítványát?

Gyakran ismételt kérdés, hogy amennyiben a kerékpáros rendelkezik gépjárművezetői jogosítvánnyal, elveheti-e azt a rendőr, ha ittasan biciklizett.

2017-től a rendőrök összesen 3716 olyat kihágást regisztráltak, amelyet kerékpárosok követtek el. Közülük 1902-en ittasan bicikliztek – közölte Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.

Kissé ittas állapotban (egy ezrelék alatt) 755-en ültek biciklire, 1147 kerékpáros esetében azonban az ellenőrzés során egy ezreléken felüli értéket mutatott a szonda.

Hasonló a helyzet idén is: januártól 135 biciklist kaptak el egy ezrelék alatti, 194-et pedig egy ezrelék feletti alkohollal a szervezetében.

Nem éri meg erősen ittas állapotban kerékpárra ülni, egy ezrelék felett ugyanis akár 650 eurós bírsággal is sújthatják a részeg biciklist, jogi úton pedig ez az összeg akár nyolcszáz euróig is felkúszhat.

Baloghová leszögezte, az ittas kerékpárosoknak nem vonhatják be a gépjárművezetői engedélyét, tehát nem tilthatják el motorgépjármű vezetésétől.

A jogosítványt csak akkor vonhatják be, ha az illető gépjárművet vezetett ittas állapotban, vagy például sofőrként áthajtott a piroson


(aktuality.sk)