Elvehetik a jövőben a kocsi műszaki engedélyét, ha nincs befizetve a bírság

Ezt is tartalmazza a belügyminisztérium törvénymódosító javaslata, melyet a közúti közlekedésről szóló törvényhez nyújtottak be.

Elvehetik a jövőben a kocsi műszaki engedélyét, ha nincs befizetve a bírság
Illusztráció

A javaslat szerint elveszíthetnék autójuk műszaki engedélyét és rendszámát azon kocsitulajdonosok, akiket megállít a rendőr, és a helyszínen kiderül, hogy az objektív felelősség elve alapján nem fizették be egy korábbi bírságukat. Ebben az esetben már a helyszínen elvehetné a rendőr a műszaki engedélyt és a rendszámtáblát.

Papírok és rendszám nélkül az autóval nem lehet közlekedni, ennélfogva ez lenne egyfajta közvetett biztosíték arra, hogy a kiszabott szankciót megtérítik. A belügy javaslata szerint pedig az illető azonnal visszakapná az engedélyt és a rendszámot, amint kifizeti a bírságot.

A törvény egyúttal a bírságolási eljárás egy új típusát is bevezetné: a kocsitulajdonos közigazgatási vétségének helyszíni bírságolása - így hívnák, és azokat az eseteket foglalná magába, amikor ugyan az objektív felelősség elve alapján azonosítottak egy járművet, de annak rendszámát megvizsgálva az adatbázisból nem derül ki, hogy a kocsi tulajdonosa hol lakik, így a bírságot sem tudják számára kézbesíteni.

Nos, ők kaphatnák meg ilyen módon a bírságot, mikor megállítja őket a rendőr, és a rendszám alapján kiderül, hogy egy be nem fizetett, nem kézbesített bírság van kiállítva rá. Amennyiben a sofőr elutasítja a bírság kifizetését, kauciót határozhatnak meg, amit azt követően kapna vissza, hogy kifizette a rendes bírságot. Ez az intézkedés leginkább a külföldi autók esetében lehet hatékony, amikor az objektív felelősség elve alapján nehezen hajtható be a bírság.

Hasonló elvet alkalmazhatnának a rendőrök abban az esetben, ha például az autót az autópályán rögzítik matrica nélkül vagy a tehergépkocsit kifizetett útvám nélkül.

Amennyiben a parlament jóváhagyja a javaslatot, a módosítások november 1-től léphetnének érvénybe.

(TASR)

Kapcsolódó cikk:
Vezetés közben már nem is foghatod majd a kezedben a mobilt, és nem parkolhatsz magas járdán!