Ennyibe kerülnek jövőre az autópálya-matricák

Jövő év januárjától Szlovákia továbbra is a legolcsóbb országok közé tartozik az Európai Unióban, már ami az autópálya-matricákat illeti.

Jelenleg Szlovákiában 50 euróba kerül az éves matrica, 14 euróba a hónapos, 10 euróba pedig a tíznapos. Az árak már 2011 óta nem változtak, a közlekedésügyi minisztériumnak pedig ezúttal is jó híre van a sofőrök számára.

„Az autópálya-matricák ára jövőre sem fog nőni annak ellenére, hogy a legalacsonyabbnak számítanak a régióban“ – nyilatkozta Karolína Ducká, a minisztérium szóvivője.

A jelenlegi árak megtartása logikus lépésnek tűnhet, ugyanis idén egyetlen kilométerrel sem bővültek a sztrádák.

Az már kevésbé tűnik logikusnak sokak számára, hogy az éves matrica csak a következő év januárjáig érvényes, attól függetlenül, hogy azt például szeptemberben vásárolnánk meg. A sofőrök és szakértők már régóta kérik ennek megváltoztatását, viszont ez a szabály is marad a régiben.

Így tehát a szlovákiai autópálya-matricák továbbra is a legolcsóbbak maradnak a környéket illetően, viszont azt sem kell elfelejteni, hogy az országban van a legkevesebb olyan szakasz, amelyért fizetni kell.

Az autópályák és gyorsforgalmi utak kilométereire átszámítva azonban már koránt sem a legolcsóbb Szlovákia: ugyanis 8 centet fizetünk minden kilométerért, míg Csehországban csupán ennek a felét. Érdekesség, hogy Németország 13 ezer kilométernyi autópályával rendelkezik, mégis ingyen lehet kapni matricát.

tvnoviny.sk/para