Évekig kellett várni, de ma elkezdődött a sikabonyi körforgalom építése

Hétfőn délelőtt lezárták a Nagybonyi út, a Kertész utca és a Czibók utca kereszteződését, mostantól 45 napig nem használható a város egyik legforgalmasabb csomópontja, utána viszont javulhat a forgalmi helyzet.

Évekig kellett várni, de ma elkezdődött a sikabonyi körforgalom építése
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

A megnövekedett forgalom miatt a reggeli, illetve még inkább a délutáni csúcsidőben rettenetes állapotok alakultak ki ebben a kereszteződésben, nem egyszer 5-10 percig tartott kijutni a mellékutakról a főútra. A körforgalom terve már több mint egy évtizede szóba került, de csak az elmúlt években történtek érdemi lépések ezen a téren. Az elmúlt két évben ugyanakkor az OMV-val és a Szlovák Gázművekkel történt hosszas egyeztetés is hátráltatta a munkálatok elkezdését.

Az elmúlt napokban kivágtak néhány fát, amelyek a leendő körforgalom területén álltak a Nagyabonyi út és a Czibók utca sarkán, valamint a sikabonyi temető mellett.

A városban kihelyezték azokat az útjelző táblákat, amelyek a Nagyabonyi vagy a többi érintett utcába érkező forgalmat terelték el a kereszteződéstől. A belváros felől Lég felé Hodoson keresztül haladhatunk, vagy a Borostyánkő (Jantárová) utcán ki a Pozsonyi útra, majd a Czibók és a Rényi utcát érintve vissza a Nagyabonyi útra.

Március 1-jén délelőtt pedig megjelentek a munkagépek, 11 óra körül lezárták a kereszteződést, és megkezdték a forgalom terelését a városi rendőrség segítségével. Délben kordonokkal vették körbe a munkaterületet.

A forgalmi korlátozás az előzetes becslés szerint körülbelül másfél hónapig tarthat, tehát ha semmi váratlan nem jön közbe, április közepére elkészülhet a körforgalom. Az építkezés, melynek kivitelezője a Metrostav vállalat, magába foglalja a járdákat és a csomópontot érintő kerékpárutakat is, a szerződés szerint 356 ezer euróba kerül.  2019-ben 458 ezer eurót hagytak jóvá erre a célra, amiből 250 ezer eurót téríthet a megye. A versenypályázat során tehát sikerült levinni a becsült árat.

A sikabonyi körforgalommal kapcsolatos történéseket az elmúlt évekből ITT szedtük időrendbe.