Ezeket a autótípusokat fújják meg leggyakrabban Szlovákiában

Évről évre csökken az autólopások száma Szlovákiában, ettől függetlenül nyilván kellemetlenül érinti a sértetteket, ha megfújják a verdáikat.

A Joj TV beszámolója szerint a 90-es években lopták el a legtöbb autót, azon belül is 1993-ban, amikor a bejelentett lopások száma csaknem elérte a 10 ezret. 2004-től csökken a lopások száma jelentősebb mértékben, évente helyenként 300-zal is. A tavalyi évben mintegy ezer autót fújtak meg, a kocsilopási esetek felét pedig a rendőrség felderítette.

Hasonló a helyzet idén is. Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő közlése szerint az év első 9 hónapjában 796 gépjármű eltűnését jelentették be, a lopási ügyek körülbelül felét pedig felderítették.

A tolvajok által leginkább keresett autók a Škodák, azon belül is elsősorban az Octaviák, Fabiák és a Feliciák. Az ellopott autók között gyakoriak a Volkswagen Passatok és Golfok, valamint a Fiat, Renault és Peugeot típusú autók. Európa legnagyobb számban eladott személykocsija, a Renault Clio a második legkeresettebb a tolvajok által is a márkán belül. 

A legtöbb autót, 199-et Pozsony megyében lopták el, a második legtöbbet, 143-at pedig Zsolna megyében. Ezzel szemben a legkevesebbet az Eperjesi kerületben, ahol a Kassaival együtt a legmagasabb, mintegy 70%-os az ilyen bűncselekmények felderítési aránya is. Ehhez képest Pozsonyban csupán 21%.

Sok autó előkerítését segítette a Štefan Farkaš által alapított ún. HAKA rendszer. Tavaly 160 ellopott gépjárművet sikerült a segítségükkel előkeríteni, idén ez a szám némileg alacsonyabb, csupán 91, Farkaš szerint a Covid-19-cel kapcsoaltos szigorítások miatt is.

(Noviny.sk)