Ezeknek a kocsiknak a legdrágább a baleset utáni javíttatása

Rengeteg baleset történik naponta a közutakon, melyek során kisebb-nagyobb károk keletkeznek a járművekben. Alapvető meggyőződés, hogy a drágább autók szervizelése többe kerül. A legújabb tanulmányok szerint jelentős különbségek akadnak az egyes márkák javíttatása során.

Ezeknek a kocsiknak a legdrágább a baleset utáni javíttatása
Fotó: TASR - illusztráció

Az amerikai IIHS közlekedésbiztonsági intézet által készített tanulmányból kiderül, milyen összefüggés lehet az egyes autótípusok ára, biztosítási és javíttatási költségei között.

Érdekes tény, hogy az Egyesült Államokban a luxuskocsik tulajdonosaival történik a legtöbb közúti baleset, míg Európában – bár a legtöbb szabálysértést ők követik el – mégis kevesebb balesetük van.

Az első táblázatban azokat az autókat sorolták fel, amelyeknek legkisebbek a biztosítási költségei, a másodikban azok szerepelnek, amelyekért a legtöbbet kell fizetni a biztosítóknak. A biztosítási költségek mellett a javíttatási költségek is szerepelnek.


Forrás: IIHS

A legkisebb költségekkel járók kocsik listáján előkelő helyet foglal el például a Ford F-250, a Kia Soul Electric és a Jeep Wrangler is. Ellenkezőleg, a BMW- és az Audi-tulajdonosoknak mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk.

A következő két ábrán a 30 ezer USD (kb. 24 ezer euró) alatti értékű kocsikra szűkítették a fenti listát. Első táblázatban a legkisebb, másodikban a legnagyobb biztosítási és javíttatási költségű járművek szerepelnek.

Az olcsóbb autók közül a Volkswagen Golf Electric és a Mazda CX-5 is felkerült a kedvezőbb költségű kocsik listájára. A legköltségesebbek első helyén a Hyundai Genesis áll, de a rangsorban szerepel a Kia Optima Hybrid is.


(autobild.cas.sk)