Ezt a videót minden sofőrnek látnia kell!

A szlovák rendőrség szerint legalábbis mindenkinek, aki jogosítvánnyal rendelkezik, kutya kötelessége megnézni az alábbi videót.

Fontos, hogy a sofőrök magabiztosan közlekedjenek akkor is, amikor rendőrök irányítják a forgalmat a kereszteződésben, ezért tájékoztató videót készítettek a rendőr jelzéseinek jelentéséről:

Ha a rendőr szemből, illetve háttal áll az érkező autónak, azt jelenti, hogy a sofőrnek még a kereszteződés előtt meg kell állnia. Azok a sofőrök, akik oldalállásból látják a rendőrt, folytathatják az útjukat.

A rendőr függőlegesen felemelt karja a forgalom irányának megváltozását jelenti. Vagyis aki eddig a rendőr vállával párhuzamos irányból érkezett, az – amennyiben hirtelen fékezés nélkül meg tud állni – az útkereszteződésbe már nem hajthat be. Az ellenkező irányból várakozó autók felkészülhetnek az indulásra.

Ha a rendőr jobb karját vízszintesen maga elé nyújtja, bal karjával pedig maga elé int, akkor ezzel a jobbról érkezőknek továbbhaladási tilalmat jelez. A bal oldala felől érkezőknek ez a testhelyzet szabad utat jelez.

Ha a rendőr jobb karjával maga mögé int, bal tenyerét pedig a balról érkezők felé fordítja, akkor a rendőr jobb oldala felől érkezőknek ez a testhelyzet szabad utat jelez azzal, hogy a balra kanyarodni szándékozók a rendőr mögött kanyarodhatnak balra. A rendőr feléjük fordított bal tenyere a balról érkezőknek továbbhaladási tilalmat jelez.

Ha a rendőr a kinyújtott karjával maga felé int, akkor ezzel a testhelyzetéből adódó szabad jelzés szerint közlekedő számára a sebesség növelésére, ha pedig a kinyújtott karját le- és felfelé mozgatja, akkor ugyanezen szabad jelzés szerint közlekedő számára a sebesség csökkentésére ad utasítást.


(para/edukresz)