Február óta nem volt olyanra példa a szlovákiai benzinkutakon, mint amit most tapasztalhatunk

Az elmúlt két hétben 20 centtel lett olcsóbb a gázolaj a szlovákiai benzinkutakon, de a benzin esetében is csökkenést jegyezhettünk fel. Többlet van a kőolajból, mivel a piac az orosz olaj embargójára készül, így hosszú idő után jobb a helyzet az üzemanyagokat illetően, ezt pedig Szlovákiában is érezni – írja a HN.

Február óta nem volt olyanra példa a szlovákiai benzinkutakon, mint amit most tapasztalhatunk
Illusztráció (Fotó: TASR)

Amikor Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Szlovákiában 1,57 euróba került egy liter benzin, míg a gázolaj 1,77 euróba. Már ezek az árak is nemtetszést váltottak ki az autósokban, de mint később kiderült, ez csak az igazi drágulás kezdete volt. Mindez júniusban csúcsosodott ki, akkor az üzemanyagárak közvetlenül 2 euró alatt álltak.

Azóta ugyan valamelyest csökkent az üzemanyag ára, jelentősebb változást viszont november közepén jegyezhettünk fel. Az elmúlt két hétben ugyanis az üzemanyagárak a február 24-e előtti szintre csökkentek. Jelenleg a városi benzinkutakon 1,60 euró alatt tankolhatunk Natural 95-ös jelzésű benzint, míg a gázolaj ára literenként alig haladja meg az 1,70 eurót. A statisztikák szerint Európán belül jelenleg Szlovákiában a kilencedik legolcsóbb a gázolaj, míg a benzin a nyolcadik.

Ez újfent az orosz politika következményének köszönhető. December 5-én ugyanis életbe lép az EU embargója az orosz kőolajszállításra. Moszkva ezt igyekezett úgy kihasználni, hogy eladja nyersanyagát, amíg lehet, csakhogy az anyagtöbblet miatt csökkentek az árak a börzén, ezáltal a benzinkutakon is lejjebb mentek a tarifák. Hogy meddig élvezhetjük ennek hatását, egyelőre kérdéses.

Az elemzők ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy az árvisszaesés a benzinkutakon rövid távú lehet, ugyanis ahogy életbe lép az embargó, a felhalmozott tartalékok pedig elfogynak, újfent hiány lehet a nyersanyagból. Ez pedig újfent drágulást eredményezhet.


(hnonline.sk)