Fel kell mutatni a forgalmi engedélyt az olcsó benzinhez Magyarországon? Mi a helyzet az automata kutakon?

A 24.hu utánajárt, hogy működik a gyakorlatban a hatósági áras üzemanyag forgalmazása a magyarországi kutakon.

Fel kell mutatni a forgalmi engedélyt az olcsó benzinhez Magyarországon? Mi a helyzet az automata kutakon?
Fotó: MTI-illusztráció

Mint ismert, május 27-től hatósági áron már csak a magyar rendszámmal és forgalmival rendelkező autósok tankolhatnak a normál kútoszlopokon. Aki nem tudja, vagy nem akarja bemutatni a pénztárnál az autó forgalmiját, az számíthat rá, hogy kifizettetik vele a piaci árat a tankolásért. A hatósági ár továbbra is 480 forint, a piaci ár pedig 720 forint körül mozog jelenleg.

kormányrendelet szó szerint nem tartalmazza, hogy minden, hatósági áron tankolni szándékozó autósnak be kell mutatnia a forgalmit, azt viszont igen, hogyaz üzemanyagtöltő-állomás üzemeltetője, vagy képviselője kétséget kizáróan meg kell hogy állapítsa a gépjármű honosságát. De hogy ennek mi a módja, arra nem tér ki az előírás.

Ebből az következik, hogy forgalmi nélkül is megállapítható a honosság. Persze a pénztárosoknak ebből is bőven adódhat nehézségük, hiszen ha nem látnak ki az autóig, akkor minden forgalmit nem „villantó” autóhoz ki kell menniük, hogy rendszámot, hologramos matricát ellenőrizzenek. Ez pedig jelentősen lassíthatja a kiszolgálást.

A lap igyekezett utánajárni, hogyan kell a benzinkutakon kétséget kizáróan megállapítani a jármű honosságát, illetve hogy ehhez kötelező-e bemutatni tankolásnál a forgalmit, de választ sem a Belügyminisztériumtól, sem a Technológiai és Ipari Minisztériumtól nem kaptak.

Az OMV álláspontja szerint a forgalmit csak akkor kell elkérnie a pénztárosnak, ha a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg. Hozzátették, az egyértelmű a rendeletből, hogy ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, akkor az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető. 

A Mol válaszában hangsúlyozta,a forgalmi engedély bemutatása érdemben könnyíti meg a jogosultság ellenőrzését munkatársaik számára.

Hozzátették, ha a vásárló nem tudja bemutatni a forgalmi engedélyét, mert nincs nála, de a töltőállomáson dolgozó kolléga egyértelműen meg tud győződni arról, hogy magyar rendszámú autóval tankolt, akkor ilyen kivételes esetekben is jóvá tudják hagyni a hatósági áras tankolást.

A személyzet nélküli, automata benzinkutakon még kevésbé van támpont, hogyan kell(ene) kétséget kizáróan megállapítani a gépjármű honosságát. Egy a kutaknak szoftvert gyártó cég vezetője a rendelet megjelenése óta próbálja kideríteni ezt. Útmutatás híján így egyelőre nincs egyszerű, szoftveres beazonosítás annak érdekében, hogy az automata kutak megfeleljenek az előírásnak. Van, ahol teljes áron értékesítenek, pénzvisszatérítési lehetőséget biztosítva, máshol biztonsági őröket fogadtak, hogy ellenőrizzék a honosságot, és a szerint tereljék a 480-as illetve a piaci árú kútfejhez a tankolókat.


(24.hu)