Feleslegesen tojott be mindenki a "páncélozott büntetőgéptől"

Az utóbbi egy-két hétben különös szerkezet jelent meg a pozsonyi utak mentén.

Feleslegesen tojott be mindenki a "páncélozott büntetőgéptől"
Fotók: Pravda

Az első ránézésre sebességmérő eszköznek tűnő berendezés a I/63-as út Pozsonyba vezető szakaszán is felbukkant - ott, ahol csallóköziek ezrei érkeznek be nap mint nap a fővárosba.

Volt is felháborodás rendesen, miért ne lett volna, hiszen a rendőrség egyáltalán nem tájékoztatta előre a sofőröket arról, hogy sebességmérő radart telepít a nagyon forgalmas út mellé - ráadásul épphogy csak néhány méterre a Pozsony határát jelző táblától, ahol 90-ről 60 km/h-ra kell lassítani.

Šamorínčan.sk később utánajárt, hogy egy német, Alice fantázianevet viselő műszerről van szó, amely tulajdonképpen egy mozgatható forgalomfigyelő állomás, és valóban képes a sebességmérésre is. A vontatható és távvezérelhető gép 1250 kilót nyom, ellenálló a rongálással szemben, öt napig bírja felügyelet nélkül (aztán akkumulátort kell cserélni benne), és közúti ellenőrzést végezni is tud.

Így hát minden jel arra utalt, hogy a zsaruk egy "büntetőgépet" helyezett ki az út mellé.

A rendőrség majdnem egy hétig hallgatott a géppel kapcsolatban, majd tegnap végre tiszta vizet öntöttek a pohárba - mosolygósan, a Facebookon. Bejegyzésükből kiderült, hogy a műszer nem bírságol, csak forgalomszámláló munkát végez.

"Ne féljenek. :) De így is közlekedjenek biztonságosan!!!

Ez a berendezés forgalomszámláló munkát végez. A berendezésből egy darab található Pozsony megyében, melyet fokozatosan áthelyezünk a veszélyesebb szakaszok analízise érdekében. A sofőrök még körülbelül egy hétig találkozhatnak vele. Használata kizárólag információs, és nem megtorló jellegű."

- áll a rendőrség közleményében.

(para)