Felszaladt a kétéves autók ára, már annyiba kerülnek, mint az újak – főként Szlovákiában

Abszurd helyzetet eredményez, hogy viszonylag kevés új autó érkezik a piacra, ezért a kétéves használt járművek is gyakorlatilag annyiba kerülnek, mint a vadiújak.

Felszaladt a kétéves autók ára, már annyiba kerülnek, mint az újak – főként Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: TASR)

A globális chiphiány miatt vagy lassul, vagy teljesen le is áll az autógyártás, egyes szalonok szó szerint kongnak az ürességtől. Nincs mit eladni, elfogytak a raktáron lévő járművek is, így nem csoda, hogy az emberek az autóbazárokhoz fordulnak.

Legfőképpen a kb. kétéves járművek iránt van a legnagyobb érdeklődés, ezek a kocsik ugyanis még műszakilag jó állapotban vannak, emellett pedig érvényes rájuk a jótállás is. Ezek az autók állnak a legközelebb az újakhoz, de már nem érvényes rájuk, hogy olcsóbbak is lennének – a korlátozott kínálat és a növekedő kereslet ugyanis felsrófolta az árukat.

Az Aures Holdings vállalat elemzése szerint Szlovákiában évközi viszonylatban 15,03%-kal emelkedett a két évnél fiatalabb használt autók ára, míg Csehországban 13,27%-kal, Lengyelországban pedig 3,01%-kal. Ugyanakkor a V4-es országokban az elmúlt évhez képest 41 597-tel kevesebb ilyen autó került eladólistára.

Petr Vaněček, a vállalat ügyvezető igazgatója szerint ezeknek a járműveknek az ára közelít ahhoz, amiért újonnan eladták őket. Az autógyárakat sújtó jelenlegi helyzetből kifolyólag pedig Vaněček szerint ezen a téren nem várható javulás legalább a jövő év közepéig.


A kétéves használt autók ára modellenként 2020-ban és idén:

Szlovákiában

Csehországban

Magyarországon

Lengyelországban


(Pravda)