Fiat Fullback: Összkerékhajtás és kényelem – nem csak nehéz terepekhez

Ismerd meg a Fiat első összkerekes platós teherautóját, a Fullbacket, amely nem csak azok számára válik kedvenccé, akik kifejezetten ádáz terepviszonyokhoz keresnek megfelelő társat. 

Fiat Fullback: Összkerékhajtás és kényelem – nem csak nehéz terepekhez
Fotók: Cséfalvay Á. András

A Fiat Fullbacket a Mitsubishi L200 alapjaira építették – ám az olasz modell kényelmesebb és erősebb is lett, az ár-érték arányt tekintve pedig szinte az összes konkurensét megveri. A modell nemcsak azok számára készült, akiknek megbízható dzsipre van szükségük a nehéz terepviszonyokhoz, hanem azok is örömüket lelhetik benne, akik csupán mindennapi használatra keresnek egy pickupot.

A beltér kényelmes bőrülésekkel vár, a krómdíszek egy kis sportos eleganciát is visznek a pickupbelsőbe.

Az utastérben mindenki kényelmesen elfér, a tárolórekeszek közül pedig szó szerint válogathatunk, hogy hová is tegyük telefonunkat, pénztárcánkat vagy egyéb más kisebb dolgainkat. A háttámla előredönthető, a kétzónás automata klíma pedig hátulra az első ülések alól fújja a hideget/meleget.

A Fullback hatfokozatú manuális, illetve ötfokozatú automata váltóval is kapható. A sportkocsikat idézően a kormány mögé fém váltófüleket szereltek, hogy a sárban vagy hóban haladva a kormányról se kelljen levenni a kezünket, ha visszaváltanánk egy-két fokozatot.

A modell valódi ereje az összkerékhajtásban rejlik. Az LX-felszereltségű modell esetében négy üzemmódból lehet választani. Az elektronikusan vezérelt tengelykapcsolók az útviszonyok és a sebesség függvényében szabályozzák a hajtóerő átvitelét a kerekekhez.

A 2H megjelölés a kétkerék-, a 4H az összkerékhajtást takarja, 4HLc állásban a központi differenciálmű egyenlő arányban osztja meg a nyomatékot az első és a hátsó tengelyek között, ami jobb tapadást eredményez behavazott úton, homokos, illetve sáros ösvényeken.  A 4LLc mód a felezőt is aktiválja, így fokozott nyomaték áll rendelkezésre az extrém terepviszonyok leküzdésére.

Rendes pickuphoz méltóan a Fullback vonóhorgot is kapott, amivel akár 3,1 tonnát vonszolhatunk – ideális társ hozzá a 181 lóerős motor.

A motor nemcsak megbízhatóan erős, hanem csendes is, az utastérbe elenyésző motorzaj szűrődik be – ami a Fullback konkurenseinek többségéről nem igazán mondható el.

A középkonzolon 6,1"-os érintőképernyős rádió és navigáció kapott helyet, amelyen a tolatókamera kiváló minőségű képet ad. A multifunkciós volánnak köszönhetően néhány gombnyomással irányítható a rádió, a váltó, a tempomat, valamint a mobiltelefon kihangosítója is.

Fiat Fullback Double cab LX 180k 5AT

2442 cm3

4 henger

133 kW (181 lóerő)

átlagfogyasztás: 7,5 liter

5 fokozatú automata váltó

EURO 6

A Fiat egy kipróbált és jól bevált alapra építette meg a Fullbacket, amely egyértelműen a pickupok élmezőnyébe tartozik. Gyakorlatilag az összes konkurenst lenyomja – mind árban, mind teljesítményben. A Fiat Fullback alapára 26 200 euró (áfával), a fotókon látható modell extrákkal együtt 29 900 euróért megvásárolható a Dunautóban


-para-