FIGYELEM: Éjféltől mindenki előtt, teljesen lezárják a medvei határátkelőt, Komárom és Dunacsún marad nyitva!

Magyarország éjféltől teljesen lezárja a szlovák-magyar határt a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél - tájékoztatott a szlovák rendőrség.

FIGYELEM: Éjféltől mindenki előtt, teljesen lezárják a medvei határátkelőt, Komárom és Dunacsún marad nyitva!

Szeptember elsejétől új járványügyi intézkedéseket vezet be a magyar kormány - írtuk korábban. Szeptember 1-től egy külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be Magyarországra. Külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napos karanténba kell vonulnia, ami két negatív teszteredmény után lerövidíthető.

Ennek az intézkedésnek az egyik folyománya, hogy hétfőről keddre virradó éjszaka, éjféltől fizikailag teljesen lezárják a magyar határt Medve-Vámosszabadinál.

Magyarország irányából szeptember 1-től csupán hat határátkelőhelyen lehet belépni Szlovákiába, ezek a következők:
Rajka - Dunacsún (sztráda)
Komárom - Komárom
Esztergom - Párkány (Érsekújvári járás)
Parassapuszta - Ipolyság (Lévai járás)
Bánréve - Sajószentkirály (Kráľ - Rimaszombati járás)
Tornyosnémeti - Migléc (Milhosť - Kassa-vidéki járás)

INGÁZÓK

A medvei határt az ingázók előtt is lezárják, noha érvényben marad, hogy a nyitva lévő határátkelőktől 30 kilométerre lakók ingázhatnak a munkahelyükre. Ez nem igazán segít a Dunaszerdahelyről vagy Nagymegyerről és a környékbeli falvakból Győrbe igyekvőkön - nekik vélhetően egy lehetőségük marad, kerülni.

Az ingázók esetében azt kell még tudni, hogy a szlovák állampolgárok, illetve azok a magyar állampolgárok, akik Szlovákia területén élnek, 24 órára léphetnek be Magyarország területére, ám odaát is a 30 kilométeres sávban kell maradniuk. Azok pedig, akik Magyarországra térnek haza, azzal a feltétellel léphetnek be, hogy a külföldi, azaz szlovákiai tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát (ez például a Rajkán és környékén élő szlovák állampolgárokra érvényes).

KIRÁNDULÓK 

Azon szlovák állampolgárok számára, akik kirándulásból térnének haza személyautóval és Magyarországon keresztülhaladnának (például Horvátország felől), lehetővé teszik az áthaladást a magyar hatóságok, amennyiben belépéskor átesnek az egészségügyi kivizsgáláson és nem merül fel náluk a megbetegedés gyanúja, tünetei, továbbá igazolni tudják úticéljukat, célorsrzágukat - közölte Mária Linkešová kerületi szóvivő. A belépés után csak a meghatározott útvonalon közlekedhetnek, csak meghatározott helyeken állhatnak meg és 24 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot. A meghatározott helyeken kívül csak elkerülhetetlen műszaki vagy egészségügyi problémákból kifolyólag állhat meg.

TEHERFORGALOM

A Magyarországon áthaladó teherforgalom (7,5 t felett, melynek célállomása nem Magyarország vagy Szlovákia) csupán három határátkelőt használhatnak:

  • Rajka - Dunacsún (sztráda)
  • Parassapuszta - Ipolyság (Lévai járás)
  • Tornyosnémeti - Migléc (Milhosť - Kassa-vidéki járás)

A célforgalom használhatja a többi nyitva lévő határátkelőt is a megszabott korlátozások mellett.

A magyar rendőrség közleménye:

Korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül:

  • a teherforgalomban történő határátlépés során,
  • a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek,
  • a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell),
  • aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

Magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépése

  1. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ha a Magyarország területén tartózkodó személy a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.
  2. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban sárga jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át. Akinél az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be. Akinél az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
  3. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről nem léphet be.

Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a belépésre jelentkező személy a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

(parameter)